Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 25.000 ανέργους

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 25.000 ανέργους

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση, τον Δεκέμβριο η υποβολή των αιτήσεων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξε ο δρόμος για την έναρξη του νέου προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα, οκτάμηνης διάρκειας, για 25.000 ανέργους σε δήμους, περιφέρειες, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας περιφερειών και άλλους φορείς του Δημοσίου, καθώς υπεγράφη η αναμενόμενη υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας, έως τις αρχές Δεκεμβρίου θα έχει δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση από τον ΟΑΕΔ και ακολούθως θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους εγγεγραμμένους στο μητρώο του Οργανισμού ανέργους που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα. Η τοποθέτηση των ωφελουμένων στις θέσεις αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2022.

Θα δοθούν 188,6 εκατ.

Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 188,6 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και τον ΟΑΕΔ και έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά την τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για οκτώ μήνες ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ σε δήμους, περιφέρειες, κέντρα πρόνοιας, συναφείς φορείς και υπηρεσίες υπουργείων και άλλων φορέων. Το δεύτερο σκέλος αφορά πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ωρών σε αδειοδοτημένα κέντρα διά βίου μάθησης, που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν, συνιστώντας μια ενεργητική πολιτική απασχόλησης. Η συμμετοχή στην κατάρτιση (όπου έχουν προστεθεί νέες θεματικές) είναι υποχρεωτική για τους ωφελούμενους έως και 54 ετών και προαιρετική για τους ωφελούμενους ηλικίας 55 ετών και άνω.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως όσοι ενταχθούν σε δράσεις κατάρτισης θα εργαστούν σε δήμους, περιφέρειες κ.λπ. για επτά μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος και θα συμμετάσχουν στην κατάρτιση για ένα μήνα. Οι ωφελούμενοι άνω των 55 ετών θα εργαστούν για οκτώ μήνες.

Η τοποθέτηση των ωφελουμένων στις θέσεις αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2022.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων, με έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα) και απαιτείται να εργαστούν σε πρώτη φάση σε «προστατευμένο περιβάλλον», προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αποφύγουν την περιθωριοποίηση, διατηρώντας την ικανότητα απασχόλησής τους.  

O ΟΑΕΔ υποδέχεται τις ηλεκτρονικές αιτήσεις των ωφελουμένων και καταρτίζει πίνακα κατάταξης ανέργων –κατά κλάδο και ειδικότητα– σύμφωνα με τα προβλεπόμενα κριτήρια επιλογής και κατάταξης (χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, αναπηρία, ετήσιο εισόδημα, αριθμός ανήλικων τέκνων, εάν ο ωφελούμενος είναι δικαιούχος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κ.ά.). Στη συνέχεια προβαίνει στη σύζευξη των ωφελούμενων με τις θέσεις απασχόλησης των επιβλεπόντων φορέων και των υπηρεσιών τοποθέτησης, σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες κατάταξης.

Ο ΟΑΕΔ καλύπτει το μισθολογικό κόστος των ωφελουμένων που θα απασχολήσει ο κάθε φορέας καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Οι καθαρές ημερήσιες αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται στο 1/25 του καθαρού ποσού του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου μηνιαίου μισθού και δεν μπορούν να υπερβαίνουν το καθαρό ποσό του κατώτατου μισθού,  όπως ισχύει (650 ευρώ μεικτά σήμερα, 663 ευρώ μεικτά από 1ης Ιανουαρίου 2022).

Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι έρχεται να ενισχύσει τους δήμους, ιδιαίτερα εκείνους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, αλλά και τις περιφέρειες και τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάρτιση των συμμετεχόντων, προκειμένου να αναβαθμιστεί η ικανότητά τους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT