Ενίσχυση δολαρίου λόγω υψηλού πληθωρισμού

Ενίσχυση δολαρίου λόγω υψηλού πληθωρισμού

Οι συνεχώς αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνεχώς αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, με την πλειοψηφία εξ αυτών να εκτιμά ότι, δεδομένων αυτών των συνθηκών, ορισμένες από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα υποχρεωθούν τελικά να εφαρμόσουν μια πιο «επιθετική» νομισματική πολιτική σε σχέση με αυτήν που αναμενόταν αρχικά.

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο διατήρησης του πληθωρισμού στα τωρινά υψηλά επίπεδα για διάστημα μεγαλύτερο από το αρχικώς προβλεπόμενο, εντάθηκαν ακόμα περισσότερο αυτή την εβδομάδα μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο κύριος δείκτης ενισχύθηκε 0,9% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο 2021, η μεγαλύτερη αύξηση για περισσότερο από δέκα χρόνια κυρίως λόγω ενίσχυσης των τιμών ενέργειας, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε 6,2% από 5,4% τον Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες της αγοράς για έκτη φορά τους τελευταίους οκτώ μήνες. Αλλά ακόμα και αν δεν ληφθούν υπ’ όψιν οι πιο ευμετάβλητοι παράγοντες όπως οι τιμές ενέργειας και τα τρόφιμα, ο επονομαζόμενος και δομικός δείκτης πληθωρισμού αυξήθηκε 0,6% μηνιαίως έναντι 0,4% που αναμενόταν, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό από το 1991 (4,6%). Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν στις περισσότερες κατηγορίες υπηρεσιών και προϊόντων, μεταξύ των οποίων και οι τιμές ενοικίων που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητάς τους στο «καλάθι» του καταναλωτή.

Η δημοσίευση των υψηλότερων από τα αναμενόμενα στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα των θετικών στοιχείων απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα για τον Οκτώβριο 2021, που έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση στον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας (+531.000), νέα πτώση στο ποσοστό ανεργίας (4,6%) και παράλληλα νέα αύξηση στον ετήσιο ρυθμό ενίσχυσης των μισθών (4,9%).

Οι εξελίξεις αυτές ενίσχυσαν περαιτέρω τις εκτιμήσεις της αγοράς για έναρξη ενός νέου κύκλου ανόδου των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), νωρίτερα και με πιο γρήγορο ρυθμό από αυτόν που αναμένονταν αρχικά, με αποτέλεσμα την άσκηση νέων πιέσεων στις αγορές κρατικών ομολόγων.

Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου βρέθηκε κοντά στο 1,60% στο τέλος της εβδομάδας, σημειώνοντας άνοδο 12 μ.β. σε σύγκριση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας. Η εξέλιξη αυτή ευνόησε το δολάριο, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να υποχωρεί κάτω από το κρίσιμο επίπεδο του 1,15, καταγράφοντας νέο χαμηλό για το τρέχον έτος κοντά στο 1,1430, που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή