Κίνα: Αύξηση παραγωγής και κατανάλωσης

Κίνα: Αύξηση παραγωγής και κατανάλωσης

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Κίνας δείχνει να σταθεροποιείται, παρά το πλήγμα που δέχθηκε από την οξύτατη ενεργειακή κρίση. Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και αφορούν τον Οκτώβριο φέρουν τη βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται κατά 3,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους και την αύξηση των λιανικών πωλήσεων να επιταχύνεται στο 4,9%, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Μεταξύ άλλων μεγεθών που βελτιώθηκαν ήταν και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που αυξήθηκε κατά 11,1% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία λειτουργούν καθησυχαστικά σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί για την παγκόσμια οικονομία μια ενδεχόμενη ραγδαία επιβράδυνση της δεύτερης οικονομίας στον πλανήτη. Τους τελευταίους μήνες η οικονομία της Κίνας επιβραδυνόταν αισθητά εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που υπαγόρευσε τη λήψη μέτρων με περιορισμούς στην κατανάλωση ενέργειας και μείωση της παραγωγής των εργοστασίων.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 11,1% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση.

Η αναπόφευκτη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής συνδυάστηκε, άλλωστε, με μια κλιμακούμενη έως τώρα κρίση στην αγορά ακινήτων που εγκαινίασε στο τέλος του καλοκαιριού η κρίση της υπερχρεωμένης εταιρείας Evergrande, αλλά ακολούθησε ένα είδος ντόμινο με αλλεπάλληλες αναστολές πληρωμών από εταιρείες του κλάδου. Η ανησυχία για τις επιπτώσεις οφείλεται στο ειδικό βάρος που έχει η αγορά ακινήτων για την οικονομία της Κίνας, καθώς αντιπροσωπεύει το 25% του κινεζικού ΑΕΠ.

«Συνολικά καταγράφεται κάποια βελτίωση και ειδικότερα στους τομείς των ορυχείων και των εταιρειών κοινής ωφελείας», σχολίασε σχετικά ο Λου Τινγκ, οικονομολόγος σινολόγος στη Nomura Holdings, που τονίζει πάντως πως «σε άλλους τομείς δεν εμφανίζεται ουσιαστική βελτίωση και παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και ειδικότερα ο τομέας των επενδύσεων». Πράγματι η αύξηση των επενδύσεων επιβραδύνθηκε στο 6,1% για τους πρώτους 10 μήνες του έτους, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να καταγράφονται στον χειμαζόμενο κλάδο των ακινήτων. Σε ό,τι αφορά την ανεργία στη χώρα παραμένει σταθερή στο 4,9%. Ο ίδιος οικονομολόγος επισήμανε, άλλωστε, πως η αύξηση που σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο ενδέχεται να οφείλεται στις πυρετώδεις αγορές στις οποίες κατέφυγαν πανικόβλητοι οι Κινέζοι, ιδιαιτέρως έπειτα από σύσταση του κράτους, φοβούμενοι είτε ένα νέο πολύ επιθετικό κύμα της πανδημίας είτε έναν εξαιρετικά βαρύ χειμώνα είτε ακόμη και ελλείψεις σε βασικά αγαθά, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή