Τα αρνητικά επιτόκια φέρνουν βροχή χρεώσεων από τις τράπεζες

Τα αρνητικά επιτόκια φέρνουν βροχή χρεώσεων από τις τράπεζες

Η επίσκεψη σε υποκατάστημα της ισπανικής Caixabank κοστίζει 2 ευρώ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένες τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ενωση αρχίζουν να επιβάλλουν διαφόρων ειδών χρεώσεις στους πελάτες τους, ώστε να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων και να αποκομίσουν κέρδη. Και οι χρεώσεις αυτές που εφαρμόζουν, λόγου χάριν, οι ισπανικές Caixa και BBVA, οι γερμανικές DKB και ING και η ιταλική Altroconsumo, αφορούν ένα εύρος υπηρεσιών, ψηφιακών και μη, για χρεωστικές κάρτες, που δεν συνδυάζονται με μια καινούργια, για διατήρηση ενεργού λογαριασμού και άλλες. Αξιωματούχοι κεντρικών τραπεζών προειδοποιούν πως οξύνεται το φαινόμενο του αποκλεισμού εξαιτίας των μεταβολών και παρά τις απόπειρες να υπάρχουν εξαιρέσεις για ηλικιωμένους πελάτες. Οπως σχετικώς αναφέρει σε δημοσίευμά του το Ρόιτερς, στην περίπτωση της Caixabank, οι περισσότεροι που επισκέπτονται ένα υποκατάστημά της για υπηρεσία που παρέχεται και ηλεκτρονικά πληρώνουν για το προνόμιο αυτό 2 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημειωτέον, οι αποταμιεύσεις αυξήθηκαν και αυτές πρέπει να τις καταθέτουν με τη σειρά τους οι τράπεζες στην ΕΚΤ και να πληρώνουν. «Βασικό μέρος της δουλειάς μας είναι οι καταθέσεις, αλλά πλέον γίνεται έργο ζημιογόνο και όχι επικερδές, όπως στο παρελθόν», υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Caixabank, Γκονθάλο Γκορτάθαρ.

Η φιλοξενία καταθέσεων δεν είναι πλέον ιδιαίτερα επικερδής για τις τράπεζες, που αναζητούν αλλού νέες πηγές εσόδων.

Η τράπεζα του Γκονθάλο Γκορτάθαρ πρόκειται να ολοκληρώσει σύντομα την ενσωμάτωση της Bankia, την οποία είχε εξαγοράσει αντί 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα θα αποστέλλει στους πάνω από 7 εκατομμύρια νέους πελάτες της τις λεπτομέρειες της πολιτικής χρεώσεων, όπως η χρήση των υποκαταστημάτων. Αυτό περιγραφόταν σε επιστολή που περιήλθε εις γνώσιν του Ρόιτερς. Το κόστος για χρεωστική κάρτα σε μη τακτικούς πελάτες θα φθάσει τα 36 από τα 28 ευρώ, εάν οι πρώην πελάτες της Bankia δεν εκδώσουν νέα πιστωτική κάρτα της Caixabanκ με την ονομασία «My Card» – αυτή η υπηρεσία προσφέρει δυνατότητα δανειοδοσίας στην τράπεζα και κέρδη. Τα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν πως οι κινήσεις αυτές είναι αναγκαίες για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ειδικά οι ισπανικές τράπεζες αγωνίζονται να εξασφαλίσουν κέρδη από τις χορηγήσεις, ενώ το πρώτο εξάμηνο τρέχοντος τα έσοδά τους ελαττώθηκαν 2% έναντι του 2020. Η δε ΒΒVA χρεώνει 2 ευρώ τις αναλήψεις κάτω των 2.000 σε υποκατάστημα, ενώ η Santander θα επιβάλει προμήθεια έως και 240 ευρώ ετησίως για πελάτες που θέλουν λογαριασμό σε αυτήν χωρίς να πληρούν δεδομένες προδιαγραφές. Στη Γερμανία ακολουθείται ανάλογο μοντέλο. Από τις 10 Νοεμβρίου η τράπεζα DKB προβλέπει προμήθεια σε λογαριασμούς άνω των 25.000 ευρώ, ενώ η ολλανδική ING εφαρμόζει χρέωση 99 λεπτών του ευρώ τον μήνα από τον Μάρτιο του 2022 επί των χρεωστικών καρτών, πέραν των 4,90 ευρώ τον μήνα για λογαριασμούς πελατών, που εισήγαγε πέρυσι. Φετινή έρευνα της McKinsey αναφέρει ότι οι εν λόγω αλλαγές αποτελούν την αντίδραση στα δισεκατομμύρια δολάρια που χάθηκαν από τα έσοδα των τόκων στις ευρωπαϊκές τράπεζες την τελευταία δεκαετίας εξαιτίας χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι οι προμήθειες στην περίπτωση των ισπανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν 16% στα 4,18 δισ. ευρώ από το 2020, ενώ τα στεγαστικά δάνεια κατά 0,54% έναντι του ίδιου διαστήματος πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή