Oι δηλώσεις Λαγκάρντ ενίσχυσαν τα χρηματιστήρια

Oι δηλώσεις Λαγκάρντ ενίσχυσαν τα χρηματιστήρια

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα διατηρήσει χαλαρή νομισματική πολιτική παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές παίρνοντας ώθηση από τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επαναλαμβάνοντας την αισιόδοξη πρόβλεψή της ότι θα υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις μέσα στο επόμενο έτος, εξώθησε τους επενδυτές να περιορίσουν τα στοιχήματα σε επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων. Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις της κ. Λαγκάρντ, ο Τζόσουα Μαχόνι, αναλυτής της IG, τόνισε πως «η πρόεδρος υπογράμμισε ότι πρόθεση της τράπεζας είναι να διατηρήσει χαλαρή νομισματική πολιτική παρά τις πληθωριστικές πιέσεις». Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,4% και ο επίσης πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 κατέγραψε κέρδη 0,36%. Σημειωτέον ότι ο Euro Stoxx 600 έχει καταγράψει σειρά συναπτών συνεδριάσεων ανόδου μέσα στον μήνα, καθώς τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα επιχειρήσεων και οι τοποθετήσεις της ΕΚΤ έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Τα κέρδη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων περιορίστηκαν, πάντως, από την υποχώρηση των μετοχών ορυχείων. Απώλειες 1,1% σημείωσε ο ευρωπαϊκός δείκτης φυσικών πόρων και πρώτων υλών κυρίως εξαιτίας της πτώσης που σημείωσαν οι τιμές των μετάλλων μετά τη δέσμευση που ανέλαβε η Κίνα να περιορίσει την κατανάλωση άνθρακα. Σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με οριακή άνοδο μόλις 0,05%, ενώ ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης και ο CAC 40 του Παρισιού έκλεισαν με άνοδο 0,34% και 0,5% αντιστοίχως. Οι γαλλικές μετοχές ενισχύθηκαν από την παραγγελία για 255 αεροσκάφη Α321 που έκλεισε η Airbus. Από τους μεγάλους κερδισμένους της χθεσινής συνεδρίασης, η μετοχή της Royal Dutch Shell που σημείωσε άνοδο 2,1% όταν ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απλοποίηση των επιχειρήσεών της και θα μεταφέρει τα γραφεία της στη Βρετανία από την Ολλανδία.

Στους χαμένους αντιθέτως η Philips, με τη μετοχή της να σημειώνει πτώση 10,6% όταν ανακοίνωσε ότι ανακαλεί σειρά ανεμιστήρων της που ενδεχομένως έχουν επικίνδυνο ελάττωμα και ότι διεξάγονται έρευνες στις εγκαταστάσεις της από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές. Παράλληλα, και η ισπανική τράπεζα BBVA σημείωσε πτώση 4,3%, τη μεγαλύτερη στον δείκτη ΙΒΕΧ της Μαδρίτης, καθώς ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της τουρκικής Garanti BBVA έναντι 2,25 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή