Αναδρομικά συνταξιούχων: Πληρωμή έως το τέλος του έτους

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πληρωμή έως το τέλος του έτους

Σε πρώτη φάση θα καταβληθούν σε 12.000 στις 25 Νοεμβρίου – Ποιους αφορά

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Σειρά εμβόλιμων πληρωμών με στόχο την καταβολή των αναδρομικών σε σύνθετες και δύσκολες περιπτώσεις παλαιών και νέων συνταξιούχων προγραμματίζει ο ΕΦΚΑ έως το τέλος του έτους, αρχής γενομένης στις 25 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά, και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της αναδόχου εταιρείας Intrasoft προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου θα πληρωθούν τουλάχιστον 12.000 συνταξιούχοι. Πρόκειται για 8.419 περιπτώσεις «νέων» συνταξιούχων που απασχολούνται και οι συντάξεις τους ήταν δύσκολο να επανυπολογιστούν, 2.600 κληρονόμους συντάξεων που είχαν εκδοθεί μετά τις 13 Μαΐου 2016, ήτοι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς και 1.024 συνταξιούχοι που προέρχονται από το ΝΑΤ. Ολες οι παραπάνω συγκαταλέγονται στις λεγόμενες «δύσκολες» περιπτώσεις συνταξιούχων, που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Συνολικά υπήρχαν περίπου 29.000 τέτοιες υποθέσεις, εκ των οποίων μόλις οι 3.500 πληρώθηκαν έως το τέλος Οκτωβρίου (μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου). Στις 25 Νοεμβρίου θα πληρωθούν 12.000 και απομένουν άλλες περίπου 13.500 περιπτώσεις – συντάξεις, που βάσει του προγραμματισμού θα πρέπει να έχουν επανυπολογιστεί έως το τέλος του μήνα, προκειμένου να πληρωθούν το αργότερο έως τις αρχές του επόμενου μήνα.

Να σημειωθεί ότι τα αναδρομικά αφορούν συνταξιούχους, παλαιούς και νέους, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης και μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Επειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και νομοθετική ρύθμιση, οι συντάξεις τους επανυπολογίστηκαν με βάση τα νέα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τα έτη από 30,1 έως και 39, από τον Οκτώβριο του 2019 και εφεξής.

Καθώς βέβαια ο επανυπολογισμός αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση, ακόμη εκκρεμούν πληρωμές για τουλάχιστον 40.000 με 50.000 δικαιούχους. Συνολικά, υπάρχουν ακόμη 215.000 συντάξεις «παλαιών» συνταξιούχων, οι οποίοι είχαν συνταξιοδοτηθεί ή δικαιούνταν σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016, που δεν έχουν υπολογιστεί με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Ομως από αυτές, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι μόλις το 20% θα δικαιούται την επιστροφή ποσών έως και 25 μηνών. Στον φορέα πάντως πιστεύουν ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις οι καταβολές θα γίνουν εντός του Δεκεμβρίου, με νέες εμβόλιμες πληρωμές.

Υπάρχουν, τέλος, και κάποιες περιπτώσεις, που ενώ οι συντάξεις αφορούσαν το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά, ήτοι ίσχυαν ήδη τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αυτές υπολογίστηκαν με τα ποσοστά που προβλέπονταν στον νόμο Κατρούγκαλου. Από την πλευρά του ΕΦΚΑ εκτιμούν πως από τις συνολικά περίπου 100.000 υποθέσεις, η συντριπτική πλειονότητα έχει ήδη λάβει τα ποσά που δικαιούται, υπάρχουν όμως ακόμη κάποιες περιπτώσεις συνταξιούχων  που αναμένουν και αυτοί αναδρομικά ποσά. Αυτά εκτιμάται ότι θα πληρωθούν επίσης έως το τέλος του έτους.   

Και τακτικές πληρωμές

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ, οι τακτικές πληρωμές κύριων και επικουρικών συντάξεων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη  24 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν τη  Δευτέρα 29 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά, το πρώην ΙΚΑ θα καταβάλει συντάξεις Δεκεμβρίου την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου στους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9. Μια μέρα μετά θα πληρωθούν συνταξιούχοι με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Ο πρώην ΟΑΕΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, όπως και τα πρώην ταμεία ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.  

Το ΝΑΤ έχει προγραμματιστεί να πληρώσει τις συντάξεις Δεκεμβρίου τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, μαζί με το Δημόσιο αλλά και τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (μισθωτών).

Τέλος, τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου θα πληρωθούν και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT