Vodafone: Αύξηση συνδρομητών και τουρισμός ενίσχυσαν τον τζίρο της

Vodafone: Αύξηση συνδρομητών και τουρισμός ενίσχυσαν τον τζίρο της

Στα 468 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το διάστημα Απριλίου - Σεπτεμβρίου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική βελτίωση κατέγραψαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδας κατά το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού της έτους (Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2021), έναντι του αντίστοιχου διαστήματος της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, οπότε οι επιπτώσεις της πανδημίας λόγω των αλλεπάλληλων lockdowns και των ευρύτερων περιοριστικών μέτρων υπήρξαν έντονες. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα μεγέθη που δημοσίευσε χθες η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2021 κατεγράφη ισχυρή άνοδος στη χρήση των δεδομένων, αυξημένος κύκλος εργασιών, ενίσχυση εσόδων από υπηρεσίες λόγω της σημαντικής βελτίωσης των τουριστικών αφίξεων και αύξηση της πελατειακής βάσης.

Η Vodafone Ελλάδας κατέγραψε, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αυξημένο κατά 4% κύκλο εργασιών που διαμορφώθηκε σε 468 εκατ. ευρώ και έσοδα από υπηρεσίες ύψους 436 εκατ. ευρώ (+4%). «Στην Ελλάδα η αύξηση των εισπράξεων από υπηρεσίες είναι αντανάκλαση της ανόδου των εσόδων από περιαγωγή (roaming) σε συνέχεια της ανάπτυξης του τουρισμού», αναφέρει ο βρετανικός όμιλος στην οικονομική έκθεση για τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου. Ωστόσο, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda) υποχώρησαν, σε ετήσια βάση, κατά 4,3% σε 132 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν διαμορφωθεί σε 155 εκατ. ευρώ κατά το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2019.

Ο αριθμός πελατών της Vodafone Ελλάδας διαμορφώθηκε σε περίπου 4,2 εκατ. συνδρομητές, αριθμός που έχει αυξηθεί «λόγω και της άρσης των περιορισμών» κατά 107.000, μέγεθος που αντιστοιχεί κατά 82.000 και 25.000 σε καρτοκινητά και συμβόλαια, αντίστοιχα, με το ποσοστό των πελατών συμβολαίου να προσεγγίζει το 40%. Στη σταθερή, οι ευρυζωνικοί πελάτες ανήλθαν σε 962.000, παραμένοντας στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι.

Οσον αφορά τη χρήση δεδομένων καταγράφηκε, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημαντική άνοδος σε ποσοστό 72%, προσεγγίζοντας τις 100.000 Terrabytes, που αποτελεί ιστορικά υψηλή επίδοση. Πέρυσι, κατά το συγκρινόμενο χρονικό διάστημα, ο όγκος δεδομένων είχε ανέλθει σε 56.164 Τb, από 44.648 Τb και 33.337 Τb τα έτη 2019 και 2018 αντίστοιχα.

Ρεκόρ χρήσης δεδο- μένων, άνοδος κατά 72%, προσεγγίζοντας τις 100.000 Terrabytes.

Το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) της Vodafone Ελλάδας παρέμεινε σταθερό στα 10,7 ευρώ και ανέρχεται σε 18,2 ευρώ στα συμβόλαια και σε 5,7 ευρώ στα προγράμματα καρτοκινητής.

Ως πολυεθνικός όμιλος, η Vodafone ενίσχυσε κατά το πρώτο εξάμηνο τον κύκλο εργασιών της κατά 5%, στα 22,5 δισ. ευρώ, με την άνοδο να αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες σε Ευρώπη και Αφρική και την ανάκαμψη των πωλήσεων συσκευών κινητής.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρουσιάζονται λόγω της χρηματοδότησης ψηφιακών έργων μέσω των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο όμιλος θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τη Vodafone Business που παρέχει λύσεις και προϊόντα τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών. Οπως επισημαίνεται, η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει καθοριστική συμβολή στους ρυθμούς ανάπτυξης του ομίλου, αντιπροσωπεύοντας το 27% των εσόδων από υπηρεσίες του πρώτου εξαμήνου του οικονομικού της έτους.

Τέτοιου είδους έργα εκτιμάται ότι θα διεκδικήσει η εταιρεία και στην Ελλάδα, με τη Vodafone να τοποθετεί τους δυνητικούς ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα δραστηριότητας στις αγορές, όπου δραστηριοποιείται, σε περίπου 8%. «Η στρατηγική μας, υπαγορεύει να είμαστε φερέγγυος συνεργάτης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να εξασφαλίζουμε υπερυψηλών ταχυτήτων ευρυζωνικές υπηρεσίες σε μεγάλες επιχειρήσεις και να παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) σε κάθε είδους οργανισμό», σημειώνει η εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή