Oι επαφές Κίνας – ΗΠΑ δημιούργησαν θετικό κλίμα

Oι επαφές Κίνας – ΗΠΑ δημιούργησαν θετικό κλίμα

Συνέχισαν και χθες την άνοδό τους οι ευρωπαϊκές αγορές, με ορισμένες μετοχές να εκτοξεύονται χάρη στην αισιοδοξία που ενέπνευσε η συνομιλία των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας και στην προσδοκία για αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχισαν και χθες την άνοδό τους οι ευρωπαϊκές αγορές, με ορισμένες μετοχές να εκτοξεύονται χάρη στην αισιοδοξία που ενέπνευσε η συνομιλία των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας και στην προσδοκία για αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Το θετικό κλίμα στην αγορά τόνωσε, άλλωστε, η άνοδος κατά 4,2% που σημείωσε η ολλανδική εταιρεία Prosus.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurotoxx 600 έκλεισε με μικρή άνοδο 0,2% και ο επίσης πανευρωπαϊκός αλλά μικρότερος Eurostoxx 50 με κέρδη 0,35%. Σημειωτέον ότι ο Eurotoxx 600 έχει σημειώσει υψηλότερα επίπεδα στη διάρκεια του Νοεμβρίου μετά μια σειρά ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων επιχειρήσεων, αλλά και μηνυμάτων της ΕΚΤ που καταδεικνύουν πως η Τράπεζα της Ευρωζώνης δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού στο εγγύς μέλλον. Είχαν, άλλωστε, προηγηθεί τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, που εμφανίζεται αυξημένο κατά 2,2% το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την Τζέσικα Χιντς, οικονομολόγο στην Capital Economics, «η ήπια αυτή αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο καταδεικνύει πως η ανάκαμψη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί σε αυτήν την περιοχή». Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, που προδιαθέτει για παράταση της άκρως αναπτυξιακής νομισματικής πολιτικής, ο Κρεγκ Ερλαμ, αναλυτής στην OANDA, τόνισε πως «βλέπουμε ιστορικά υψηλά ρεκόρ αλλά μόνο σταδιακές κινήσεις».

Προσδοκίες για αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν μικρά κέρδη, με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει με 0,34% όπως και ο CAC 40 του Παρισιού, και τον Xetra DAX της Φρανκφούρτης με 0,61%. Τη μεγαλύτερη άνοδο από τις εταιρείες του δείκτη CAC 40 σημείωσε χθες η μετοχή της εταιρείας ειδών πολυτελείας Kering με άλμα 4,4%. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της κορυφαίας φίρμας της, της Gucci, ότι τα έσοδά της θα είναι φέτος τουλάχιστον στα προ της πανδημίας επίπεδα και πιθανώς υψηλότερα. Ειδικότερα, σημείωσε κέρδη ο επιμέρους δείκτης του τομέα των τηλεπικοινωνιών καθώς τον συμπαρέσυρε η άνοδος 0,5% της Vodafone, που είχε αναβαθμίσει την εκτίμησή της για τις συνολικές ταμειακές ροές του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή