Χρηματιστήριο: Συμπλήρωσε έξι συνεδριάσεις στο «κόκκινο»

Χρηματιστήριο: Συμπλήρωσε έξι συνεδριάσεις στο «κόκκινο»

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,07% και διαμορφώθηκε στις 909,99 μονάδες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να βάλει φρένο στην πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών, που πλέον μετράει έξι συνεδριάσεις στο «κόκκινο», με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 910 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά σκαρφάλωσε έως και τις 920 μονάδες, τη στιγμή που το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν επίσης επιφυλακτικό, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν καθώς και τα εταιρικά αποτελέσματα εννεαμήνου.

Χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η έντονη μεταβλητότητα, το ισχυρό ριμπάουντ των τραπεζικών μετοχών καθώς και η εκτόξευση του τζίρου λόγω και των συναλλαγών στη ΔΕΗ. Οπως επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services, η συνολική εικόνα του Χ.Α. δεν έχει διαφοροποιηθεί, αλλά αυξάνονται τα εκτιμώμενα όρια τιμών του επόμενου διαστήματος λόγω ενδεχόμενης αύξησης της μεταβλητότητας. Ητοι, πιθανολογεί ότι ο Γενικός Δείκτης θα διαπραγματεύεται μεταξύ των 950 και 870 μονάδων.

Ετσι, πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,07% στις 909,99 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 306,16 εκατ. ευρώ, με τα 234 εκατ. ευρώ να αφορούν τη ΔΕΗ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,05% στις 2.191,18 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 0,17%, κλείνοντας στις 1.509,52 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνίστησε με κέρδη 1,42% στις 591,54 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να υπεραποδίδει στο +2,99%, την Eurobank να κλείνει στο +1,27%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,91% και την Alpha Bank στο +0,82%.

Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 306,16 εκατ. ευρώ, με τα 234 εκατ. να αφορούν τη ΔΕΗ.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν η Coca-Cola (+1,77%) και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+1,37%), ενώ πιέσεις άνω του 2% δέχθηκαν Motor Oil και Ελλάκτωρ.

Σημειώνεται πως χθες εισήχθησαν οι 150.000.000 νέες κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές της ΔΕΗ (η οποία έκλεισε στο -0,96%), ονομαστικής αξίας 2,48 ευρώ η κάθε μία, που εκδόθηκαν λόγω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε.

Οι προσδοκίες για σημαντική αύξηση του αριθμού των μετοχών του δείκτη MSCI Standard Greece δεν εκπληρώθηκαν στην παρούσα φάση, με τον αριθμό να προσαυξάνεται μόνο κατά μία, τη ΔΕΗ, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Η αγορά, όπως προσθέτει, θεωρεί πιθανό ότι θα απαιτηθεί μια ακόμη ΑΜΚ τράπεζας, της Εθνικής, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, για να συμπεριληφθεί και αυτή στον δείκτη καθώς η υψηλή μετοχική συμμετοχή του ΤΧΣ σε συνδυασμό με την ποιότητα των ιδίων κεφαλαίων της λόγω της υψηλής συμμετοχής του αναβαλλόμενου φόρου, συνιστούν πιθανότατα τους λόγους που δεν επέτρεψαν τώρα την προσθήκη της.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης δεν μπόρεσε να προσεγγίσει στην παρούσα φάση τις 930 μονάδες, κινούμενος πάλι σε στενό εύρος λίγο πάνω από τις 900 μονάδες, προσπερνώντας τις θετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος και τις ικανοποιητικές επιδόσεις αρκετών εταιρειών στα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο κ. Τζάνας, τα θεσμικά χαρτοφυλάκια επιστρέφουν με επιλεκτικές τοποθετήσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους με τη ρευστότητα που δημιούργησαν για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ της ΔΕΗ. H θετική ετυμηγορία της Moody’s για την Ελλάδα το βράδυ της Παρασκευής συνιστά πιθανόν την τελευταία φετινή ευκαιρία για ενδεχόμενη ανοδική κίνηση του Χ.Α. σε επίπεδα που θα διαμορφώσουν υψηλή επίδοση για το 2021, πάνω δηλαδή από τις 930 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή