Χρηματιστήριο: Ανοδικά έπειτα από έξι πτωτικές συνεδριάσεις

Χρηματιστήριο: Ανοδικά έπειτα από έξι πτωτικές συνεδριάσεις

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,87% και διαμορφώθηκε στις 917,87 μονάδες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρένο στην εξαήμερη πτώση έβαλε το Χρηματιστήριο Αθηνών χάρη στις ισχυρές στηρίξεις τόσο από τον τραπεζικό κλάδο όσο και από την πλειονότητα των blue chips, ενώ ο τζίρος επανήλθε στην «κανονικότητα», μετά τις συναλλακτικές αναταράξεις που προκάλεσε η εισαγωγή της ΔΕΗ στον δείκτη Standard του MSCI.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, καθώς το διεθνές κλίμα δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, δεν αποκλείεται ο Γενικός Δείκτης να συνεχίσει την ανοδική προσπάθεια βραχυπρόθεσμα, με πρώτο στόχο τα υψηλά έτους των 930 μονάδων, καθώς υπάρχουν δεικτοβαρείς μετοχές με σημαντικά ανοδικά περιθώρια. Μεσοπρόθεσμα όμως, όπως επισημαίνουν, η επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων θα λειτουργήσει αρνητικά.

Οσον αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης της Τετάρτης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,87%, στις 917,87 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 86,73 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,96%, στις 2.212,15 μονάδες, και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,40% κλείνοντας στις 1.515,56 μονάδες.

Ο όγκος συναλλαγών έφθασε στα 86,73 εκατ. ευρώ.

Με σημαντική υπεραπόδοση κινήθηκε ο τραπεζικός δείκτης, κλείνοντας με κέρδη 1,50% στις 600,41 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να ξεχωρίζει πάλι στο +4,95% και να αγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020, τη Eurobank να κλείνει στο +0,63%, την Alpha Bank στο +0,59% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,42%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισαν μόνο η ΔΕΗ (-2,42%) και η Coca-Cola (-0,69%), ενώ τα ισχυρότερα κέρδη κατέγραψαν η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο +4,79% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο +4,51% και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 2% οι Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ.

Το τελευταίο διήμερο στη λεωφόρο Αθηνών έχει χαρακτηριστεί από τις ιδιαίτερα θετικές διαθέσεις των επενδυτών προς τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος έχει συμβάλει στο να διατηρηθεί η αγορά πάνω από τα σημαντικά τεχνικά επίπεδα και να μη χαθεί το ανοδικό μομέντουμ. Ο κλαδικός δείκτης επέστρεψε πάνω από το επίπεδο των 600 μονάδων και στα υψηλά έξι μηνών χάρη στο αξιοσημείωτο ριμπάουντ της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο παρέσυρε ανοδικά και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές.

Σύμφωνα με την NBG Securities, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται κατά μέσον όρο με δείκτη P/TBV στο 0,5x για το 2022, δηλαδή σε σημαντικό discount της τάξεως του 47% σε σύγκριση με τις τράπεζες της περιφέρειας της Ευρώπης. Οπως επισημαίνει, το «χάσμα» αυτό θα μπορούσε να περιοριστεί εάν οι εκκρεμείς τιτλοποιήσεις NPE ολοκληρωθούν όπως έχει προγραμματιστεί, εάν οι προσδοκίες ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία υλοποιηθούν, οδηγώντας σε πιστωτική επέκταση για τις τράπεζες, και εάν οι διοικήσεις των τραπεζών αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την υπερβολική εξάρτηση των κεφαλαίων τους στο DTC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή