Μάχη funds για 3.500 ακίνητα 1,5 δισ. των Πειραιώς και Alpha

Μάχη funds για 3.500 ακίνητα 1,5 δισ. των Πειραιώς και Alpha

Στις αρχές του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες με τους επενδυτές

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακίνητα αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να περάσουν σε νέους ιδιοκτήτες το προσεχές διάστημα, σηματοδοτώντας μια ακόμα σημαντική κίνηση «εκκαθάρισης» των ισολογισμών των τραπεζών, αλλά και την αξιοποίηση σειράς κτιρίων, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την προστιθέμενη αξία στην οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Project Terra της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να καταλήξει στον προτιμητέο επενδυτή εντός του πρώτου τριμήνου του 2022. Πρόκειται για την πώληση ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, που διαθέτει η τράπεζα και αφορά τόσο ανακτηθέντα ακίνητα από πλειστηριασμούς, όσο και ιδιοχρησιμοποιούμενα κτίρια. Στο χαρτοφυλάκιο βρίσκονται σχεδόν 3.000 ακίνητα, με το 50% αυτών στην Αθήνα και το υπόλοιπο σε διάφορες πόλεις της χώρας. Αρκετά από τα ακίνητα είναι εισοδήματος, ενώ άλλα θα επαναμισθωθούν από την Πειραιώς, καθώς πρόκειται για υποκαταστήματα και γραφεία του ομίλου. Επίσης, άλλα ακίνητα προσφέρονται για αλλαγή χρήσης και ανακατασκευή, ώστε να αξιοποιηθούν διαφορετικά και να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό φέρεται να διεκδικείται από επενδυτικά funds –Dromeus Capital, Brook Lane, Resolute κ.ά.–, ενώ δεν αποκλείεται η λίστα αυτή να διευρυνθεί το προσεχές διάστημα με νέα ονόματα, όπως Bain, PIMCO και Davidson Kempner. Σημειωτέον ότι λόγω και του ύψους της πώλησης, αναμένεται να χορηγηθεί και χρηματοδότηση από την ίδια την τράπεζα (vendor financing) στον οριστικό νικητή της διαγωνιστικής διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η πώληση στεφθεί με επιτυχία, ο όμιλος Πειραιώς θα έχει προχωρήσει σε ένα σημαντικό βήμα για τον μετασχηματισμό του τομέα real estate, που θα επικεντρωθεί πλέον στην αύξηση του μεριδίου στην αγορά της στεγαστικής πίστης, στις χρηματοδοτήσεις νέων μεγάλων έργων ακινήτων, αλλά και στην περαιτέρω αξιοποίηση ιδιόκτητων ακινήτων.

Πρόκειται για μία σημαντική κίνηση «εκκαθάρισης» των ισολογισμών των τραπεζών και αξιοποίησης σειράς κτιρίων.

Ιδιαίτερα σημαντική επιχειρηματικά, αλλά και για την αγορά ακινήτων ειδικότερα, είναι και η κίνηση της Alpha Bank, να αξιοποιήσει επενδυτικά την Alpha Αστικά Ακίνητα, μέσω του Project Skyline. Η εταιρεία «προικίζεται» με εκατοντάδες ακίνητα, ώστε να ενισχυθεί η ελκυστικότητα του «πακέτου», με τον επενδυτή που θα προκύψει, να αναλαμβάνει και τη διαχείριση της εταιρείας και του εν λόγω χαρτοφυλακίου, ενώ η Alpha Bank θα διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό, το οποίο προσδιορίζεται σε 49%, χωρίς να αποκλείεται αυτό να διαφοροποιηθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού και ανάλογα με την πρόταση που θα επικρατήσει.

Το χαρτοφυλάκιο που θα διαμορφωθεί αφορά 573 ακίνητα, συνολικής αξίας 535 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα εξ αυτών να βρίσκονται στην Αττική, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο «πακέτο» ιδιαίτερα ελκυστικό. Επιπλέον, διαθέτει ακίνητα όλων των κατηγοριών, αλλά το 45% αφορά γραφεία και το 30% εμπορικά καταστήματα. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν ιδιόκτητα ακίνητα του ομίλου Alpha Bank, όπως το κεντρικό κτίριο στην οδό Αιόλου, που θεωρείται και το πλέον σημαντικό, με την αξία του να υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 40 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά, μέσω του Project Skyline θα δημιουργηθεί μια υπολογίσιμη εταιρεία επενδύσεων και αξιοποίησης ακινήτων, η οποία ενδεχομένως να μετατραπεί και σε ΑΕΕΑΠ σε βάθος χρόνου. Μεταξύ των ενδιαφερόμενων σχημάτων, εκτιμάται ότι βρίσκονται επενδυτικά funds, όπως HIG, Oaktree, PIMCO, Apollo, Bain και Davidson Kempner, όπως επίσης και η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ. Η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή αναμένεται να γίνει τις προσεχείς εβδομάδες και η τελική συμφωνία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή