ΗΠΑ: Εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών

ΗΠΑ: Εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών

Το κύμα παραιτήσεων στις ΗΠΑ προκάλεσε αίσθηση και σχετική έρευνα έδειξε ότι το 32% των παραιτηθέντων θα έμενε στην εργασία του εάν είχε πρόταση για 4ήμερη απασχόληση, ενώ το 80% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της τετραήμερης εργάσιμης εβδομάδας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη το κύμα των παραιτήσεων, «η μεγάλη παραίτηση» όπως το χαρακτήρισαν τα αμερικανικά ΜΜΕ, καθώς εκατομμύρια Αμερικανών εργαζομένων εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τις θέσεις εργασίας τους. Τον Αύγουστο παραιτήθηκαν από την εργασία τους 4,3 εκατ. Αμερικανοί και τους ακολούθησαν άλλα 4,4 εκατ. τον  Σεπτέμβριο, αφήνοντες τις βιομηχανίες να αγωνίζονται για να καλύψουν τις κενές θέσεις. Ερευνητές της εταιρείας χρηματοπιστωτικών Jefferies διεξήγαγαν σχετική έρευνα προσπαθώντας να εντοπίσουν τα αίτια του πρωτοφανούς αυτού φαινομένου. Και ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνάς τους ήταν το αίτημα των παραιτηθέντων για λιγότερες ημέρες εργασίας.

Οι περισσότεροι θα παρέμεναν στη θέση τους με εργασία τεσσάρων ημερών ανά εβδομάδα.

Η σχετική έρευνα διεξήχθη ανάμεσα σε νέους Αμερικανούς ηλικίας 22 έως 35 ετών και το κυριότερο ερώτημα που τους ετέθη ήταν τι θα έπρεπε να είχε κάνει ο εργοδότης τους για να τους πείσει να μείνουν στη δουλειά τους. Σε αυτή την ερώτηση 32% απάντησαν πως θα έμεναν στη θέση τους αν τους είχε προταθεί να εργάζονται μόνο επί τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Ηταν η δεύτερη σε συχνότητα απάντηση που έδωσαν οι παραιτηθέντες νέοι Αμερικανοί, ενώ 43% δήλωσαν πως θα είχαν μείνει αν τους είχαν προσφερθεί περισσότερα χρήματα. Το 80% των ερωτηθέντων, όμως, δήλωσς πως τάσσεται υπέρ της εργάσιμης εβδομάδας των τεσσάρων ημερών και μόλις ένα πενιχρό 3% τάχθηκε κατά της μείωσης των ημερών εργασίας.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού ο βουλευτής Μαρκ Τακάνο της Καλιφόρνιας παρουσίασε τροποποίηση του νόμου περί Δίκαιων Ορων Εργασίας του 1938, του νόμου που διέπει τώρα την εργασία στις ΗΠΑ και έχει θεσμοθετήσει τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Η εν λόγω τροποποίηση προβλέπει μείωση των ωρών εργασίας στις 32 ώρες την εβδομάδα. Ο εν λόγω βουλευτής επικαλέστηκε τις ανατροπές που επέβαλε η πανδημία στους κανόνες και στα ήθη του κόσμου της εργασίας, τις οποίες και παραλλήλισε με τις κατακλυσμιαίες κοινωνικοοικονομικές μεταβολές της κρίσης του 1930. «Οι κανόνες ανατρέπονται και αμφισβητούνται», τονίζει ο Τακάνο και υπογραμμίζει πως «οι άνθρωποι δεν θέλουν πλέον να επιστρέψουν σε αυτό που ήξεραν πριν». Οπως, άλλωστε, επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNN, έχουν μεσολαβήσει επανειλημμένως πειράματα που υποστηρίζουν την ιδέα μιας μικρότερης εβδομάδας εργασίας. Σχετικό πείραμα διεξήχθη στην Ισλανδία όταν μειώθηκαν οι ώρες εργασίας των εργαζομένων, χωρίς, όμως, να μειωθούν οι μισθοί τους, και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι βελτιώθηκε εντυπωσιακά η ευημερία των εργαζομένων με κριτήριο σειρά δεικτών, όπως η μείωση του στρες και του αισθήματος εξουθένωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή