Προχωράει η επιβολή κανόνων στους μεγάλους του Διαδικτύου

Προχωράει η επιβολή κανόνων στους μεγάλους του Διαδικτύου

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την πράξη ψηφιακών αγορών της Ε.Ε.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία κατέληξαν τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως προς το πώς θα περιορίσουν τις πρακτικές, οι οποίες πλήττουν τον ανταγωνισμό στην ψηφιακή οικονομία και συνήθως ακολουθούνται από τους μεγάλους ομίλους υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι οι Google, Facebook, Amazon, Apple κ.ά. Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times, η συμφωνία αφορά εταιρείες των οποίων η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται τουλάχιστον στα 80 δισ. ευρώ και προσφέρουν τουλάχιστον μία υπηρεσία στο Διαδίκτυο, όπως, επί παραδείγματι την ηλεκτρονική αναζήτηση. Οι νέοι αυτοί κανόνες που θα καταρτισθούν, πάντως, έχουν να κάνουν με περισσότερες εταιρείες τελικά από όσο αρχικά φαινόταν στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης νομοθετικής πράξης ψηφιακών αγορών της Ε,Ε. Επιπλέον, οι Financial Times προσθέτουν ότι η Ε.Ε. επιδιώκει να θέσει σε εφαρμογή τη νομοθετική πράξη από του χρόνου.

Η επιβολή των περιο-ρισμών αφορά εταιρείες των οποίων η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται τουλάχιστον στα 80 δισ. ευρώ.

Η νομοθετική πράξη ψηφιακών αγορών είναι «παιδί» της αρμόδιας επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό και αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Καταρτίστηκε πέρυσι με σκοπό να περιστείλει τις εξουσίες των μεγάλων ομίλων υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβάνοντας έναν κατάλογο όσων επιτρέπονται και όσων απαγορεύονται. Επίσης, η πράξη θα συνδράμει τις επιμέρους εθνικές αρχές ανταγωνισμού να εξετάζουν ενδελεχώς κάθε εξαγορά μικρότερης ανταγωνίστριας εταιρείας από κολοσσούς. Εχουν διατυπωθεί συχνά ερωτήματα σχετικά με το εάν με την απόκτησή τους σε φθηνές τιμές, οι κολοσσοί βρίσκουν τρόπους υπονόμευσης του υγιούς ανταγωνισμού.

Εταιρείες αμερικανικές, όπως οι Alphabet/ Google, Amazon, Apple, Facebook και Microsoft εμπίπτουν στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας, αλλά και άλλες όπως ο κινεζικός όμιλος του Τζακ Μα, ο κολοσσός της Alibaba, και η ολλανδική πλατφόρμα  κρατήσεων δωματίων και οργάνωσης διακοπών της Booking. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times. Αξίζει να επισημανθεί πως η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει διατυπώσει τους φόβους της για το ότι οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες καταρτίζονται εις βάρος των αμερικανικών κολοσσών, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε στο πλαίσιο της Ε.Ε. ότι μόνον η Κομισιόν θα είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της νομοθετικής πράξης. Τη σχετική συμφωνία του Ευρωκοινοβουλίου θα επικυρώσουν επίσημα οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών-μελών στις 25 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της κοινής θέσης της Ε.Ε. εν όψει των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Κομισιόν με θέμα το νομοσχέδιο για τις ψηφιακές αγορές, προτού γίνει νόμος.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει σχετικά το δημοσίευμα των Financial Times, η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, η δεύτερη ισχυρότερη, ζήτησε την υιοθέτηση ευρύτερου φάσματος νόμων για να διασφαλιστεί ότι πιο πολλές εταιρείες θα υπόκεινται σε αυτούς. Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με μέλη –μεταξύ άλλων– τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ωστόσο, έχει δώσει έμφαση μόνο στους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς. Τέλος, αναφέρεται πως το Ευρωκοινοβούλιο συζήτησε και το εάν θα πρέπει να απαγορευθεί η στοχευμένη διαφήμιση, πηγή μεγάλων εσόδων για τις Google και Facebook, και κατέληξε να αποδεχθεί τους αυστηρούς περιορισμούς, όπως η προστασία των παιδιών και οι προδιαγραφές μεγαλύτερης διαφάνειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή