Πτώση μετά έξι ημέρες ανοδικής πορείας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτώση μετά έξι ημέρες ανοδικής πορείας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, διακόπτοντας μια ανοδική πορεία έξι ημερών, που την τροφοδοτούσαν τα δυναμικά εταιρικά αποτελέσματα. Η χθεσινή συνεδρίαση επηρεάστηκε από την υποχώρηση των τιμών στο πετρέλαιο και στα μέταλλα, κάτι που με τη σειρά του οδήγησε σε υποχώρηση των μετοχών των ομίλων πρώτων υλών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κάμψη 0,46%, ενώ στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού η εικόνα ήταν μεικτή. Αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς ο Dow Jones είχε πτώση -0,22% και οι S&P 500 και Nasdaq παρουσίαζαν άνοδο 0,21% και 0,26%, αντιστοίχως. Το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο 0,5% στο 1,1370 δολάριο.

Βασικός παράγοντας που επηρέασε τον «μαύρο χρυσό» είναι το ότι η Κίνα ετοιμάζεται να αποδεσμεύσει μέρος των στρατηγικών της αποθεμάτων σε πετρέλαιο. Οι επενδυτές φοβούνται ότι θα δημιουργηθεί πλεόνασμα, ενώ οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν στα χαμηλότερα ενός μηνός και πλέον, επηρεάζοντας δυσμενώς τις μετοχές των ομίλων εξόρυξης. Χθες ο κλαδικός δείκτης ενέργειας και εξόρυξης είχε απώλειες 2% έκαστος στη Γηραιά Ηπειρο.

Οι αγορές επηρεάστηκαν από την υποχώρηση των τιμών στο πετρέλαιο και στα μέταλλα.

Κι ενώ χθες η συνεδρίαση ξεκίνησε σταθερά, με τον δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη, τον SMI στη Ζυρίχη και τον CAC 40 στο Παρίσι να φθάνουν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, στη συνέχεια των συναλλαγών τα όποια κέρδη χάθηκαν. Χθες, συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,48%, με -0,18% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με -0,21% στο Παρίσι ο CAC 40, με -0,59% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ με πτώση 1%. Τα εταιρικά αποτελέσματα αποδείχθηκαν δυναμικότερα των προβλέψεων, ενώ και η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ συνέβαλε στο να ενισχύσει προσφάτως τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 και να τον κατευθύνει προς πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα. Εντούτοις, δημιουργείται αβεβαιότητα από την εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό και την έκταση των περιοριστικών μέτρων, που απαιτούνται για να ανασχεθεί η εξάπλωσή του.

Τέλος, όπως επισημαίνουν αναλυτές της UBS, «η Ευρωζώνη γνωρίζει μεγαλύτερη αναβάθμιση στις εκτιμήσεις εταιρικών κερδών από άλλες περιφέρειες και εμείς προβλέπουμε ότι φέτος κατά μέσον όρο αυτά θα αυξηθούν 60%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή