Οι νέοι περιορισμοί θα πλήξουν την οικονομία της Ευρωζώνης

Οι νέοι περιορισμοί θα πλήξουν την οικονομία της Ευρωζώνης

Ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί στο δ΄ τρίμηνο, καθώς η έξαρση της πανδημίας επιδρά αρνητικά σε βασικούς κλάδους.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γεγονός ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο με χαμηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερη ηλιοφάνεια διευκολύνει και πάλι την ταχύτερη εξάπλωση του κορωνοϊού σε μεγάλα τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου. Κι ενώ μέχρι στιγμής η έξαρση παραμένει συγκρατημένη στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι καταγεγραμμένες ημερήσιες μολύνσεις έχουν φθάσει σε νέα υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες βορείως και ανατολικώς των Αλπεων. Εν ολίγοις, οι μολύνσεις βαίνουν αυξανόμενες σε χώρες με πιο χαμηλές θερμοκρασίες και χαμηλότερο του μέσου όρου ποσοστό εμβολιασμών. Η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και το Βέλγιο δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα εντός Ευρωζώνης.

Κι ενώ τα συστήματα υγείας υπόκεινται πιέσεις σε ορισμένες περιφέρειες, οι Αρχές αντιδρούν επιβάλλοντας νέους περιορισμούς. Στην Ολλανδία η εστίαση και τα σούπερ μάρκετ κλείνουν στις 8 μ.μ. και τα δευτερεύοντα καταστήματα στις 6 μ.μ., ενώ στη Γερμανία επιβάλλονται  αυστηρότεροι όροι ως προς το πιστοποιητικό. Οσοι εργάζονται κανονικά και όχι από το σπίτι θα επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό τεστ για να προσέλθουν στη δουλειά, ενώ τα εστιατόρια δέχονται μόνον εμβολιασμένους ή αναρρώσαντες. Στη δε Αυστρία, οι ανεμβολίαστοι παραμένουν στο σπίτι και εξέρχονται μόνο για λόγους εργασίας ή προμήθειας βασικών ειδών. Το να επαναληφθεί το κύμα κορωνοϊού που είχε παρατηρηθεί το φθινόπωρο αλλά και να επιβληθούν αυστηρότεροι κανόνες με πιστοποιητικά εμβολιασμού ήταν δύο στοιχεία που είχαμε συμπεριλάβει στις οικονομικές μας εκτιμήσεις στα τέλη του καλοκαιριού σχετικά με το τέταρτο τρίμηνο τρέχοντος.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία αποδεικνύουν το εξής: Οι μολύνσεις προκαλούν λιγότερες ιατρικές επιπλοκές και η οικονομική δραστηριότητα επηρεάζεται πολύ λιγότερο από τις τάσεις της πανδημίας από ό,τι στο παρελθόν. Παρά ταύτα, οι μερικοί εγκλεισμοί σε συγκεκριμένες περιφέρειες βαίνουν πέραν των αρχικών μας υποθέσεων. Κι ενώ οι εμβολιασμένοι, που συνιστούν την πλειονότητα, μάλλον θα μπορέσουν να ζήσουν σχεδόν μια κανονική ζωή, συμπεριλαμβανομένων και των χριστουγεννιάτικων αγορών, και οι όποιες δυσκολίες θα είναι περιορισμένες, ίσως να ταξιδέψουν λιγότερο από το σύνηθες. Κλάδοι όπως αυτός της φιλοξενίας και των ταξιδίων και του τουρισμού ίσως να δεχθούν το κτύπημα από τα νέα περιοριστικά μέτρα. Ως αποτέλεσμα, λοιπόν, αναθεωρούμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο, από το 0,7% σε τριμηνιαία βάση στο 0,5%, αλλά βελτιώνουμε εκείνες οι οποίες αφορούν το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Προβλέπουμε ρυθμό από 1,1% έως 1,2% σε τριμηνιαία βάση.

* Οι κ. Holger Schmieding, Kallum Pickering και Salomon Fiedler είναι οικονομολόγοι της Βerenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή