«Σήμα» για αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα η μείωση του χρέους

«Σήμα» για αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα η μείωση του χρέους

Σημαντική αποκλιμάκωση του δείκτη του ελληνικού χρέους κατά 7,5% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 16,7% σε σχέση με το 2020 «δείχνει» ο προϋπολογισμός

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αποκλιμάκωση του δείκτη του ελληνικού χρέους κατά 7,5% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 16,7% σε σχέση με το 2020 «δείχνει» ο προϋπολογισμός, χάρη στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει το ισχυρό και αναγκαίο «σήμα» προς τους οίκους αξιολόγησης έτσι ώστε να ανεβάσουν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα όσο πιο γρήγορα γίνεται, σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις διαχείρισης που προετοιμάζονται, στις οποίες περιλαμβάνονται και εκπλήξεις.

Πιο αναλυτικά, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το επόμενο έτος στα 355 δισ. ευρώ ή στο 189,6% του ΑΕΠ, από το 197,1% του ΑΕΠ το 2021 και τα 350 δισ. ευρώ, έναντι της κορυφής του 206,3% του ΑΕΠ που σημειώθηκε το 2020, αν και θα παραμείνει υψηλότερο από το 180,7% που ήταν πριν από την πανδημία (2019). Οπως έχει επισημάνει ο οίκος Fitch, καταλυτικός παράγοντας στην περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας είναι «να υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ επιστρέφει σε σταθερή καθοδική πορεία».

Στο σκέλος των δαπανών, ο προϋπολογισμός προβλέπει πως οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους θα διαμορφωθούν το 2021 στα 18,105 δισ. ευρώ, καθώς οι δαπάνες για χρεολύσια τοποθετούνται στα 12,08 δισ. ευρώ και οι δαπάνες για τόκους μετά swap στα 5,970 δισ. ευρώ. Για το 2022 οι δαπάνες για τόκους μετά swap του χρέους θα διαμορφωθούν στα 5,97 δισ. ευρώ ή στο 3,2% του ΑΕΠ.

Στην άντληση 10-12 δισ. ευρώ από τις αγορές αναμένεται να προχωρήσει η χώρα.

Σε ότι αφορά τη δανειακή στρατηγική του 2022, θα είναι παρόμοια με του 2021, ενώ στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η άντληση 10-12 δισ. ευρώ από τις αγορές. Η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας της Ελλάδας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από το PEPP, την περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας και τη μείωση των spreads αποτελούν «σταθερούς» στόχους και για το 2022.

Επίσης, όπως είναι ήδη γνωστό, θα επιχειρηθεί η έκδοση του πρώτου πράσινου κρατικού ομολόγου, κάτι το οποίο τοποθετείται για το φθινόπωρο, ενώ στο επίκεντρο είναι οι αποπληρωμές, δηλαδή η εξόφληση μέρους των δανείων που έχει λάβει η χώρα. Σε αυτές περιλαμβάνονται η πλήρης εξόφληση των δανείων προς το ΔΝΤ, τα οποία διαμορφώνονται σε 1,817 δισ. ευρώ, καθώς και η προεξόφληση δύο δόσεων των δανείων του πρώτου μνημονίου (GLF), συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για αυτές τις αποπληρωμές, ωστόσο το τελικό επίσημο πράσινο φως από τους θεσμούς, ειδικά σε ό,τι αφορά τα GLF, καθυστερεί λόγω του «σίριαλ» με τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, μια διαδικασία η οποία εκτιμάται πως θα κλείσει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Μια νέα προσθήκη σε ό,τι αφορά τους στόχους διαχείρισης χρέους και η οποία προετοιμάζει το έδαφος για… εκπλήξεις είναι «η αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, αξιοποιώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις υφιστάμενες θέσεις και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους». Η Ελλάδα φαίνεται πως θα επιχειρήσει και πάλι να αιφνιδιάσει θετικά τις αγορές, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς στην «Κ» και «δείχνουν» προς κινήσεις στο σκέλος των εντόκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή