Ψηφιακά και το γνήσιο της υπογραφής

Ψηφιακά και το γνήσιο της υπογραφής

Μέσω της διαδικτυακής πύλης gov.gr θα μπορούν να πιστοποιούν το γνήσιο της υπογραφής πλέον οι πολίτες, χωρίς να χρειάζεται η επίσκεψη σε ΚΕΠ ή σε αστυνομικό τμήμα.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω της διαδικτυακής πύλης gov.gr θα μπορούν να πιστοποιούν το γνήσιο της υπογραφής πλέον οι πολίτες, χωρίς να χρειάζεται η επίσκεψη σε ΚΕΠ ή σε αστυνομικό τμήμα. «Οι τρεις υπηρεσίες (εξουσιοδότηση, υπεύθυνη δήλωση, γνήσιο υπογραφής) στο παρελθόν απαιτούσαν σχεδόν 30 εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Οπότε, καθώς σήμερα που κλείνουμε τον κύκλο αυτόν μέσα από την ψηφιακή βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής –για να το πούμε έτσι με απλά λόγια όπως το αντιλαμβάνεται ο κόσμος– δίνουμε ακόμα μία ψηφιακή υπηρεσία στους πολίτες. Θα τους διευκολύνει σημαντικά. Θα απελευθερώσει σημαντικότατο χρόνο απασχόλησης δημοσίων υπαλλήλων και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, αλλά και στα αστυνομικά τμήματα. Θα δώσει τη δυνατότητα, δηλαδή, και στους αστυνομικούς μας αντί να απασχολούνται με διοικητικές υπηρεσίες γραφείου, να βγουν στον δρόμο και να ασχοληθούν με την προστασία του πολίτη», τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να επισκέπτονται τα ΚΕΠ ή τα αστυ- νομικά τμήματα.

O υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημείωσε πως «όλα τα έγγραφα του γνησίου αποκτούν το δικό τους ψηφιακό σπίτι και βέβαια θα βρίσκονται και στη θυρίδα του πολίτη. Ολα τα έγγραφα τα οποία θα αποκτούν βεβαίωση γνησίου υπογραφής από το gov.gr, σαν pdf θα έχουν πάνω τους ένα QR code και έτσι θα μπορεί κανείς πλέον να επιβεβαιώσει πραγματικά –και όχι μόνο οπτικά– αν τα έγγραφα αυτά είναι γνήσια».

Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη από το docs.gov.gr και από το portal του gov.gr, ενώ ο χρήστης κάνει login με κωδικούς taxisnet ή τραπεζών για λόγους αυξημένης ασφαλείας. Δηλαδή πρέπει να έχει πιστοποιημένο κινητό τηλέφωνο στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας και ανεβάζει το αρχείο στο οποίο θέλει να βεβαιώσει το γνήσιο της υπογραφής του ψηφιακά. Αμέσως η διαδικασία ολοκληρώνεται και ο χρήστης αποκτά το παραγόμενο έγγραφο το οποίο έχει βεβαιωθεί ψηφιακά το γνήσιο του χρήστη βάσει της ψηφιακής υπογραφής του gov.gr και των προσωπικών στοιχείων του (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ) εξομοιώνοντας τη φυσική παρουσία σε ΚΕΠ (εκεί το ταυτοποιητικό στοιχείο για την επιβεβαίωση θα ήταν ο ΑΔΤ αντί του ΑΦΜ). Σε περίπτωση πολλαπλών υπογραφόντων, δηλαδή στην περίπτωση του ιδιωτικού συμφωνητικού, ο χρήστης καταχωρίζει ΑΦΜ, όνομα, επώνυμο των συνυπογραφόντων, οι οποίοι λαμβάνουν τη δυνατότητα να υπογράψουν το έγγραφο. Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και από τον τελευταίο συνυπογράφοντα, τότε το έγγραφο εμφανίζεται ψηφιακά βεβαιωμένο στις θυρίδες τους στο my.gov.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή