Πονοκέφαλος για τον Τζερόμ Πάουελ ο πληθωρισμός

Πονοκέφαλος για τον Τζερόμ Πάουελ ο πληθωρισμός

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ανανέωση της θητείας του Τζερόμ Πάουελ στο πηδάλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον φέρει προ ενός άχαρου καθήκοντος. Εάν κινηθεί γρήγορα ως προς την αύξηση του κόστους δανεισμού, όπως του υπαγορεύει η παραδοσιακή προσέγγιση για την ανάσχεση του πληθωρισμού, ίσως εμποδίσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, παραβιάζοντας τις δικές του δεσμεύσεις. Εάν πάλι κινηθεί πολύ αργά, οι τιμές ενδεχομένως θα εξακολουθήσουν την ανοδική τους πορεία. Η μόνη παρηγοριά είναι το γεγονός ότι, τοποθετώντας τον στη συγκεκριμένη θέση, ο Τζερόμ Πάουελ παραμένει και η ασφαλέστερη επιλογή του Τζο Μπάιντεν. O μεγαλύτερος γρίφος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι το πώς θα χειριστεί τον πληθωρισμό ένας επί μακρόν ανύπαρκτος εχθρός της, ο οποίος, εντούτοις, αναβίωσε χάρις στην πανδημία του κορωνοϊού.  

Εάν αυξήσει γρήγορα το κόστος δανεισμού, ίσως εμποδίσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 6,2% τον μήνα Οκτώβριο και σε ετήσια βάση σηματοδοτεί και τη μεγαλύτερη άνοδό του από το 1990. Η συμφόρηση στο σύστημα της εφοδιαστικής αλυσίδας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία συνδυάστηκε με μία εκτίναξη της ζήτησης για αγαθά, έχει διαμορφώσει οικονομικές ανισορροπίες. Ο ίδιος ο Πάουελ έχει δηλώσει ότι θα επιδείξει υπομονή ως προς την αύξηση των επιτοκίων, ενώ η ανάθεση της αντιπροεδρίας της Τράπεζας στη μετριοπαθή Λίελ Μπρέιναρντ υποδηλώνει ότι θα παραμείνει προσηλωμένος σε αυτή την πορεία. Αμφότεροι επιθυμούν να δώσουν περισσότερο χρόνο στην αγορά εργασίας για να ανακάμψει, ούτως ώστε οι γυναίκες και οι μειονότητες να επωφεληθούν. Ο δείκτης της ανεργίας υποχώρησε στο 4,6% τον Οκτώβριο, αλλά το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό για τους Αφροαμερικανούς και όσους αναζητούν δουλειά είχε πτώση από το Σεπτέμβριο κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 61,1%.

 Αυτές οι ομάδες, εντούτοις, αποτελούν και το δυσκολότερο μέρος του προβλήματος, ανεξαρτήτως κατεύθυνσης την οποία θα λάβει η Τράπεζα. Εάν τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια προκαλούν άνοδο στις τιμές καταναλωτή, τότε οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί είναι αυτοί οι οποίοι θα πληγούν περισσότερο. Η ανισότητα ενδεχομένως να οξυνθεί, ενόσω οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται. Ωστόσο, εάν οι εργοδότες ανταποκριθούν στα υψηλότερα επιτόκια με το να επιβραδύνουν τον ρυθμό των προσλήψεων, πολλοί Αμερικανοί που δεν εργάζονται δεν θα έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, η πανδημία έχει επίσης πυροδοτήσει και ασυνήθεις οικονομικές συμπεριφορές. Τον Σεπτέμβριο τα πρόσθετα επιδόματα ανεργίας έληξαν και τον μήνα αυτό ένας αριθμός – ρεκόρ 4,4 εκατομμυρίων ανθρώπων παραιτήθηκε. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Μίσιγκαν τον Νοέμβριο εξασθένισε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011, αλλά οι λιανικές πωλήσεις εκτινάχθηκαν άνω του 16% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση. Σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά ο Τζερόμ Πάουελ είναι τουλάχιστον ο καλύτερος άνθρωπος για τα συγκεκριμένα καθήκοντα, αρκεί η Γερουσία να επικυρώσει την τοποθέτησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή