Μότορ Οϊλ: Αύξηση εσόδων και καθαρών κερδών

Μότορ Οϊλ: Αύξηση εσόδων και καθαρών κερδών

Eσοδα 2,987 δισ. ευρώ, έναντι 1,638 δισ., παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο του έτους ο όμιλος Μότορ Οϊλ, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eσοδα 2,987 δισ. ευρώ, έναντι 1,638 δισ., παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο του έτους ο όμιλος Μότορ Οϊλ, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου. Το ίδιο διάστημα, σημαντικά αυξημένα είναι τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 85,2 εκατ. ευρώ έναντι 44,28 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Σημαντικό ρόλο στη διακύμανση των μεγεθών του ομίλου διαδρα- ματίζει η τιμή του πετρελαίου.

Σημαντικό ρόλο στη διακύμανση των μεγεθών του ομίλου διαδραματίζει η τιμή του «μαύρου χρυσού», καθώς τα αποθέματα κατά το κλείσιμο της περιόδου αποτιμώνται στη χαμηλότερη τιμή μεταξύ της αξίας κτήσης τους και της καθαρής ρευστοποιήσιμης αξίας τους. Κατά την περυσινή περίοδο, μέρος των αποθεμάτων αποτιμήθηκε στην καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία τους, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της κατάστασης συνολικού εισοδήματος (κόστος πωληθέντων) του ομίλου κατά 38.449.000, ενώ την τρέχουσα περίοδο δεν προέκυψε αντίστοιχη επιβάρυνση. Κατά την τρέχουσα περίοδο υπήρξε αντιστροφή απομείωσης σε επίπεδο ομίλου, ύψους 5.875.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της 1ης Νοεμβρίου 2021, αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος μεικτού ποσού 0,20 ευρώ ανά μετοχή έναντι του καταβλητέου μερίσματος χρήσης 2021. Η καταβολή του προσωρινού μερίσματος χρήσης 2021 πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2021. Η εταιρεία, που το 2022 συμπληρώνει 50 χρόνια λειτουργίας, προχωράει στην επένδυση ύψους 310 εκατ. ευρώ στο διυλιστήριο που αφορά την κατασκευή ενός συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας και αναμένεται να ολοκληρωθεί το α΄ εξάμηνο του 2022.

Παράλληλα, εφαρμόζει έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τόσο στο διυλιστήριο όσο και στις άλλες δραστηριότητες του ομίλου. Σε συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχωράει στην κατασκευή της νέας μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2024. Επιπλέον προωθεί την κατασκευή μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (Διώρυγα Gas), ενώ μέσω στοχευμένων επενδύσεων από το τέλος του 2019 έχει ήδη επιτύχει είσοδο στον κλάδο των ΑΠΕ, διαθέτοντας εγκατεστημένη ισχύ 279 MW και 84 MW υπό κατασκευή. Εχει επίσης εξαγοράσει ένα επιπλέον χαρτοφυλάκιο αδειών έργων ΑΠΕ προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 650 MW. Στον κλάδο της λιανικής ηλεκτρισμού ο όμιλος Μότορ Οϊλ δραστηριοποιείται μέσω της NRG, διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο 170.000 πελατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή