Ακίνητα: Πώς να ακυρώσετε το συμβόλαιο πώλησης σε περίπτωση ασυμφωνίας

Ακίνητα: Πώς να ακυρώσετε το συμβόλαιο πώλησης σε περίπτωση ασυμφωνίας

Τη δυνατότητα να ακυρωθεί το συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτου στην περίπτωση που τα δύο μέρη για διάφορους λόγους αποφασίζουν να μη φθάσουν σε «γάμο» ενώ έχει ήδη συνταχθεί το συμβόλαιο, δίνει η ΑΑΔΕ.

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να ακυρωθεί το συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτου στην περίπτωση που τα δύο μέρη για διάφορους λόγους αποφασίζουν να μη φθάσουν σε «γάμο» ενώ έχει ήδη συνταχθεί το συμβόλαιο, δίνει η ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση που έχει ήδη υποβληθεί ηλεκτρονικά η δήλωση φόρου μεταβίβασης στην εφορία και έχει συνταχθεί το συμβόλαιο αυτά ακυρώνονται, ο φόρος διαγράφεται και στην περίπτωση που έχει καταβληθεί επιστρέφεται στον φορολογούμενο. Η ΑΑΔΕ με έναν ειδικό οδηγό δεκατεσσάρων ερωτήσεων – απαντήσεων διευκρινίζει πώς γίνονται διορθώσεις ή ακυρώσεις των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων.

1. Οταν υπάρξει διαφωνία συμβαλλομένων (πωλητή – αγοραστή) – ματαίωση της πώλησης πριν από την αποδοχή της δήλωσης, πώς ακυρώνεται η δήλωση;

– Ο συμβολαιογράφος θα ακυρώσει τη δήλωση στην εφαρμογή.

2. Διαφωνία συμβαλλομένων (πωλητή – αγοραστή – νομ. εκπροσώπου) – ματαίωση της πώλησης μετά την αποδοχή της δήλωσης. Πώς ακυρώνεται η δήλωση από τον συμβολαιογράφο;

– Στην ηλεκτρονική εφαρμογή ΦΜΑ υπάρχει η δυνατότητα στον συμβολαιογράφο, μέσα σε ένα χρόνο από την υποβολή της δήλωσης, να επιλέξει από το μενού της εφαρμογής «Ακύρωση δήλωσης λόγω μη σύνταξης συμβολαίου» όταν για συγκεκριμένη δήλωση δεν έχει συνταχθεί σχετικό συμβόλαιο και δεν έχει καταχωρίσει τον αριθμό και την ημερομηνία συμβολαίου στην εφαρμογή. Πέραν του έτους ακύρωση λόγω μη σύνταξης συμβολαίου τηρείται η χειρόγραφη διαδικασία που προβλέπουν οι διατάξεις.

3. Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι συμβαλλόμενοι μετά την ακύρωση της δήλωσης από τον συμβολαιογράφο λόγω μη σύνταξης συμβολαίου;

– Οτι υποβλήθηκε ακυρωτική δήλωση από τον συμβολαιογράφο και εκκρεμεί έγκριση/υποβολή από τον αγοραστή αναφέροντας και τον αριθμό της ακυρωτικής δήλωσης.

4. Διαφωνία συμβαλλομένων (πωλητή – αγοραστή – νομ. εκπροσώπου) – ματαίωση της πώλησης μετά την αποδοχή της δήλωσης. Η δήλωση έχει ακυρωθεί από τον συμβολαιογράφο. Πώς επιστρέφεται ο φόρος;

– Οταν ο αγοραστής εγκρίνει/υποβάλει την ακυρωτική δήλωση, θα δημιουργηθεί το ΑΦΕΚ, ώστε σε περίπτωση που έχει πληρωθεί ο φόρος να μπορεί να επιστραφεί το ποσό στον φορολογούμενο.

5. Μέχρι ποιο στάδιο οι συμβαλλόμενοι μπορούν να τροποποιούν την αποδοχή ή την απόρριψη;

– Οι συμβαλλόμενοι μπορούν να τροποποιούν την αποδοχή ή την απόρριψη μέχρι την τελευταία αποδοχή της δήλωσης.

6. Λάθος αγοραστής σε προσωρινά αποθηκευμένη δήλωση. Πώς γίνεται από τον συμβολαιογράφο η διόρθωση;

– Οταν έχει καταχωριστεί λάθος αγοραστής, για να γίνει η διόρθωση-αλλαγή αγοραστή, θα πρέπει να διαγραφούν όλα τα φύλλα υπολογισμού αξίας ακινήτου και μετά να γίνει η διόρθωση.

7. Διορθώνεται από τον συμβολαιογράφο η λάθος αναγραφή εφορίας του ακινήτου μετά την αποδοχή της δήλωσης;

Οδηγίες για διορθώσεις ή ακυρώσεις ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων μέσα από 14 ερωτήσεις – απαντήσεις της ΑΑΔΕ.

– Οχι. Θα ακυρωθεί η δήλωση από τον συμβολαιογράφο και θα συνταχθεί από την αρχή νέα αρχική δήλωση ΦΜΑ. Αγοραστής Νομικό Πρόσωπο (Ν.Π.) αρμοδιότητας ΦΑΕ. Εχει καταχωριστεί από τον συμβολαιογράφο λάθος αρμόδια ΔΟΥ (έδρας).

8. Πώς διορθώνεται η αρμόδια ΔΟΥ πριν από την αποδοχή της δήλωσης;

– Θα πρέπει να διαγραφούν όλα τα φύλλα υπολογισμού αξίας ακινήτου και μετά να γίνει η διόρθωση.

9. Πώς διορθώνεται η αρμόδια ΔΟΥ μετά την αποδοχή της δήλωσης;

– Θα ακυρωθεί η δήλωση από τον συμβολαιογράφο και θα συνταχθεί από την αρχή νέα δήλωση ΦΜΑ ή εάν έχει συνταχθεί το σχετικό συμβόλαιο η διόρθωση γίνεται με διαδικασία από τη ΔΟΥ της υποβολής της δήλωσης.

10. Τι γίνεται σε περίπτωση λάθους καταχώρισης αριθμού ή ημερομηνίας συμβολαίου από τον συμβολαιογράφο;

– Δεν θα μπορούν να διορθωθούν από τον συμβολαιογράφο. Το οποιοδήποτε λάθος καταχώρισης στον αριθμό ή στην ημερομηνία του συμβολαίου από τον συμβολαιογράφο θα διορθώνεται από την αρμόδια ΔΟΥ μετά από αίτημά του και ανέβασμα του σωστού αρχείου στην εφαρμογή.

11. Ποια είναι η κατάσταση των δηλώσεων όταν έχει υποβληθεί ακυρωτική δήλωση;

– Η αρχική δήλωση αναφέρεται «Ακυρωμένη» και συνδέεται με τη νεοδημιουργηθείσα ακυρωτική δήλωση με νέο αριθμό καταχώρισης σε κατάσταση «Ακυρωτική», η οποία έχει πανομοιότυπα όλα τα στοιχεία (πωλητές, αγοραστές, φύλλα υπολογισμού κ.λπ.) αλλά με μηδενικό φόρο.

12. Πώς λαμβάνουν γνώση οι συμβαλλόμενοι σε περίπτωση ακύρωσης δήλωσης και μη σύνταξης συμβολαίου;

– Μετά την υποβολή ακυρωτικής δήλωσης από τον συμβολαιογράφο οι συμβαλλόμενοι λαμβάνουν μήνυμα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση για τη σχετική δήλωση.

13. Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν από τους συμβαλλομένους σε περίπτωση μη σύνταξης του συμβολαίου;

– Θα πρέπει να γίνει αποδοχή/έγκριση της ακυρωτικής δήλωσης από τον αγοραστή.

14. Πώς αναζητείται μία ακυρωτική δήλωση ΦΜΑ;

– Επιλέγοντας το πεδίο εισόδου «Αναζήτηση Δήλωσης» στο μενού αναζητείται οποιαδήποτε δήλωση έχει υποβληθεί στην εφαρμογή. Αναζητείται με κριτήρια: ΑΦΜ, Αριθμό Δήλωσης, Αριθμό Καταχώρισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή