Σπ. Θεοδωρόπουλος: Υπερβολικές οι προσδοκίες από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Υπερβολικές οι προσδοκίες από το Ταμείο Ανάκαμψης

Την ανάγκη να επιστρέψουμε ξανά σε πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος της πανδημίας για να μην οδηγηθούμε εκ νέου σε οικονομική κρίση και πτώχευση τόνισε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος από το βήμα του Fortune CEO Initiative 2021.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να επιστρέψουμε ξανά σε πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος της πανδημίας για να μην οδηγηθούμε εκ νέου σε οικονομική κρίση και πτώχευση τόνισε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος από το βήμα του Fortune CEO Initiative 2021. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να εκφράσει αρκετές αμφιβολίες για την επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης, επέκρινε την πρακτική που συχνά ακολουθούν οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ εκτίμησε ότι θα ζούμε υπό το βάρος πληθωριστικών πιέσεων για τα επόμενα χρόνια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εμμέσως πλην σαφώς άφησε αιχμές για λαϊκιστικές προσεγγίσεις της κυβερνητικής πολιτικής.

«Βλέπουμε ότι γίνονται γύρω μας πράγματα extreme. Μου έκανε εντύπωση η απεργία των ανθρώπων της εστίασης, όπου τι ζητούσαν από το κράτος; Να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι στα καταστήματα; Βλέπουμε να επιστρέφει η περίοδος των παράλογων συνδικαλιστικών αιτημάτων, που μας οδήγησαν στην οικονομική κρίση. Και βλέπω και ένα κράτος που έχει μπει σε αυτή την πορεία και αυτό με ανησυχεί», τόνισε με νόημα.

Τα επόμενα χρόνια θα ζούμε υπό το βάρος πληθω- ριστικών πιέσεων.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης ο γνωστός επιχειρηματίας υποστήριξε: «Φοβάμαι ότι έχουμε ακουμπήσει πολλές από τις ελπίδες μας στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα απευθυνθεί σε μεγάλους οργανισμούς. Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να λειτουργήσει για τον ιδιωτικό τομέα. Τα επιτόκια είναι ήδη αρκετά χαμηλά και το Ταμείο δίνει πρόσβαση σε ακόμα χαμηλότερα. Οι επενδύσεις που θα γίνονταν έτσι ή αλλιώς θα δανειστούν χαμηλότερα και αυτό θα τις βοηθήσει. Χρειαζόμαστε ωστόσο μεγάλες επενδύσεις, εμβληματικές επενδύσεις. Χρειαζόμαστε μεγέθυνση των επιχειρήσεων για να σταθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να είναι ανταγωνιστικές».

Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα που προβλέπονται για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων εκτίμησε ότι δεν θα γίνουν αλλαγές και επέκρινε την κυβέρνηση για ατολμία. Συμπλήρωσε εξάλλου ότι «o Ελληνας δεν έχει τη νοοτροπία του συνεταιρίζεσθαι. Από το σχολείο δεν μαθαίνουμε να δουλεύουμε σε ομάδες. Δεν πιστεύω ότι οι Ελληνες θα συνεταιριστούν και θα γίνουν αλλαγές στην ελληνική οικονομία». Αναφορικά με τη δυσκολία πρόσβασης των ΜμΕ στην τραπεζική χρηματοδότηση, ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Οι μικρές επιχειρήσεις στηρίζονται στη φοροδιαφυγή, δεν κόβουν αποδείξεις και φυσικά δεν είναι bankable. Δεν έχουν και στελεχιακό δυναμικό. Δεν αδικώ τις τράπεζες που δεν δίνουν λεφτά στις επιχειρήσεις, δεν μας φταίνε οι τράπεζες».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις ανατιμήσεις έκανε λόγο για «άγριο πληθωρισμό» και εκτίμησε ότι από το νέο έτος οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να αναπροσαρμόσουν και τους μισθούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή