Παγκόσμιο μέτωπο κατά των τεχνολογικών κολοσσών

Παγκόσμιο μέτωπο κατά των τεχνολογικών κολοσσών

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης των μεγαλύτερων αρχών ανταγωνισμού

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα είδος συνεργασίας και καταμερισμού εργασίας κυοφορείται ανάμεσα στις αρχές ανταγωνισμού Ε.Ε., Βρετανίας, ΗΠΑ και των υπόλοιπων χωρών του G7 και αφορά την κλιμακούμενη και πολυμέτωπη μάχη κατά των τεχνολογικών κολοσσών της Silicon Valley, όπως η Amazon. Σε αυτό προσβλέπει εμφανώς ο επικεφαλής της αρχής ανταγωνισμού της Βρετανίας, που ετοιμάζεται να συζητήσει αυτά τα θέματα από κοινού με τους ομολόγους του άλλων χωρών, ενώ βρίσκονται ταυτοχρόνως σε εξέλιξη έρευνες κατά των τεχνολογικών κολοσσών σε Ευρώπη και Αμερική.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ο Αντρέα Κοσκέλι, διευθύνων σύμβουλος της νεοπαγούς βρετανικής Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA), τόνισε πως έρχονται αλλαγές στην αντιμετώπιση των τεχνολογικών κολοσσών, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο θα δημιουργήσουν ένα «πλέγμα κινητικότητας». Διευκρίνισε πως σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αφήνει την Κομισιόν να ηγείται της μάχης κατά των κολοσσών της Silicon Valley, δεδομένου ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική. Προσέθεσε πως ο ίδιος μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μένει στα «μετόπισθεν» αν κάποιες άλλες υπηρεσίες έχουν το προβάδισμα και έχουν ήδη αναλάβει να ασχοληθούν πιο προσεκτικά, καθώς ορισμένες υποθέσεις συγχωνεύσεων αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά από τα δικαστήρια άλλων χωρών και από άλλες αρχές.  Υπογράμμισε μάλιστα πως οι έρευνες και οι αγωγές της Ε.Ε. κατά της Amazon πρόκειται να αποβούν προς όφελος της Βρετανίας και «θα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο για τους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου», παρά το γεγονός ότι δεν συνδράμει την Κομισιόν στη μάχη αυτή η βρετανική CMA.

Η βρετανική CMA μαζί με την Κομισιόν και τις αμερικανικές αρχές επισπεύδουν και εντατικοποιούν τις έρευνες κατά Google, Apple και Facebook.

Ο Βρετανός αξιωματούχος προέβη στις δηλώσεις αυτές ενώ τη Δευτέρα αρχίζει στο Λονδίνο η πρώτη συνεδρίαση των μεγαλύτερων αρχών ανταγωνισμού και καταπολέμησης της μονοπωλιακής συμπεριφοράς, που για πρώτη φορά μετά την πανδημία θα πραγματοποιηθεί διά της φυσικής παρουσίας των εκπροσώπων. Θα είναι, άλλωστε, η πρώτη του είδους καθώς θα επικεντρωθεί στις ψηφιακές αγορές.

Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των αρχών ανταγωνισμού από τις χώρες του G7 συμπεριλαμβανομένης και της Λίνα Καν, επικεφαλής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC), ενώ αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι οι τομείς στους οποίους μπορούν να συνεργαστούν οι αρχές ανταγωνισμού και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να επιβάλουν πιο αποτελεσματικά τον θεμιτό ανταγωνισμό. Η σύνοδος της 29ης και 30ής Νοεμβρίου συγκαλείται σε μια στιγμή που οι τεχνολογικοί κολοσσοί αντιμετωπίζουν αυστηρότερους ελέγχους από ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο.

Στις ΗΠΑ, η FTC διεξάγει έρευνες κατά της πλατφόρμας Meta, μητρικής του Facebook, και εξετάζει ειδικότερα το πώς το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης εξαγόρασε τις αρχικά ανταγωνιστικές του εφαρμογές WhatsApp και Instagram. Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. οδεύει προς συμφωνία για ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ψηφιακές αγορές που θα απαιτήσει από τους κολοσσούς των Apple και Google να επιτρέψουν την εγκατάσταση προγραμμάτων από εφαρμογές των ανταγωνιστών τους. Η βρετανική CMA έχει βγει από τη σκιά της Ευρωπαίας επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Από κοινού με την Κομισιόν και τις αμερικανικές αρχές, η υπηρεσία του Αντρέα Κοσκέλι διερευνά τώρα την εξαγορά της Arm από τη Nvidia Corp και ταυτοχρόνως επισπεύδει και εντατικοποιεί τις έρευνες κατά Google, Apple και Facebook. Εχει, άλλωστε, αποδείξει ήδη ότι δεν διστάζει να επιδείξει αυστηρότητα καθώς επέβαλε πρόστιμο ύψους 67 εκατ. δολαρίων στη Facebook επειδή δεν είχε ενημερώσει τις ρυθμιστικές αρχές όταν εξαγόρασε την Giphy.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή