Ώρα να συμμετάσχουμε στην παγκόσμια επανάσταση της καινοτομίας

Ώρα να συμμετάσχουμε στην παγκόσμια επανάσταση της καινοτομίας

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα έπειτα από δεκαετίες πλήρους απουσίας έχει επιτέλους εισέλθει στον χώρο της παραγωγής τεχνολογίας και ευρύτερης καινοτομίας. Εταιρείες παραγωγής λογισμικού που δεν υπήρχαν πριν από δέκα χρόνια έχουν πλέον αξία που αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ και μερικοί από τους καλύτερους επενδυτές του πλανήτη βρίσκονται εδώ (από τη Microsoft, την Intel και τη Samsung μέχρι τις Goldman Sachs, Bain, CVC και BC Partners). Αναπτύσσονται ταχύτατα, έδειξαν μεγάλη αντοχή στην πανδημία και κυρίως δημιουργούν μια νέα γενιά μελλοντικών επιχειρηματιών και στελεχών με μεγάλες φιλοδοξίες και ικανότητες. Οι Blueground, Persado, Peoplecert, Scroutz και Viva είναι πλέον σε επίπεδα αποτίμησης κοντά ή άνω του 1 δισ. ευρώ – τα αποκαλούμενα  και ως «unicorns» (μονόκεροι). Η Ευρώπη συνολικά έχει μόνο 125 unicorns, εκ των οποίων τα 80 έχουν βάση το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν προσθέσει κανείς και τις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν είναι πλέον εισαγωγείς αλλά καινοτόμοι παραγωγοί, ο τομέας κατέχει πλέον ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας μας. Η πρόσφατη εξαγορά της Pharmaten σε αξία 1,6 δισ. ευρώ επιβεβαιώνει τη δυναμική του τομέα.     

Η πρόοδος είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακή και για πρώτη φορά η πολιτεία αναγνωρίζει τη σημασία του τομέα για τον μετασχηματισμό της οικονομίας μας και βοηθάει ενεργά. Νεότεροι άνθρωποι που έχουν την αίσθηση του επείγοντος διοικούν και στελεχώνουν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και επιτέλους υπάρχει μια καλή συνεργασία με τις επιχειρήσεις.  

Συνεχίζουμε όμως να χάνουμε έδαφος σε σχέση με άλλες χώρες γιατί απλά αυτές κινούνται γρηγορότερα από εμάς. Από τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, πάνω από τις μισές είναι από τον χώρο της τεχνολογίας και υγείας και αποτελούν το 25% του δείκτη S&P500. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο νούμερο είναι ακόμα απογοητευτικό.

Oι επενδύσεις σε Venture και Growth Capital είναι πάντα ένας καλός δείκτης για το τι μπορεί να περιμένει κανείς στο μέλλον. Η Γερμανία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ σε τεχνολογία μέσω Venture Capital μέσα στα επόμενα χρόνια.

Για να προσεγγίσουμε αυτά τα ποσά, βάσει του πληθυσμού μας, θα έπρεπε να επενδύουμε 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όταν το σημερινό νούμερο είναι κάτω από 70 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα έχει 6 εταιρείες Venture Capital, όταν το Ισραήλ έχει 205, που επενδύουν 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.  

Εταιρείες παραγωγής λογισμικού που δεν υπήρχαν πριν από δέκα χρόνια έχουν πλέον αξία που αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ και μερικοί από τους καλύτερους επενδυτές του πλανήτη βρίσκονται εδώ.

Τώρα που έχουμε λάβει ένα πρώτο δείγμα της δυναμικής αυτού του τομέα στην Ελλάδα και έχει αποδειχθεί πως έχουμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε σε αυτή την παγκόσμια επανάσταση, θα πρέπει να κινηθούμε πιο αποφασιστικά. Να επενδύσουμε περισσότερα και να πάρουμε μεγαλύτερα ρίσκα, σαν να εξαρτιόταν το μέλλον μας από αυτό.    

Από την πλευρά μας στον ΣΕΒ δημιουργήσαμε την Επιτροπή Καινοτομίας, για να δώσουμε ένα θεσμικό «σπίτι» σε όλες αυτές τις εταιρείες και να τις βοηθήσουμε να αναπτυχθούν καλύτερα και γρηγορότερα. Οι εξήντα μεγαλύτερες εταιρείες του τομέα είναι πλέον μέλη μας και κάθε μήνα προστίθενται και άλλες. Εχουμε όλοι έναν κοινό στόχο, να βγουν από την Ελλάδα εταιρείες που θα πρωταγωνιστήσουν διεθνώς και ο τομέας σε πέντε χρόνια να αποτελεί το 10% του ΑΕΠ μας. Στην Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ οραματιζόμαστε μέσα στα επόμενα χρόνια να δούμε περισσότερα startups με ταχύτατη ανάπτυξη, μεγάλες ξένες εταιρείες να στήνουν κέντρα έρευνας στην Ελλάδα, τις ελληνικές επιχειρήσεις να μετασχηματίζονται σε εξαγωγικές και καινοτόμες και τα πανεπιστήμιά μας να δημιουργούν έρευνα που μεταφράζεται σε πατέντες με οικονομικό αντίκρισμα.

Σε συνεργασία με την Accenture υλοποιήσαμε τη μελέτη «Destination Greece: Attracting Digital & Innovation Investment» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην καινοτομία και την 1η Δεκεμβρίου διοργανώνουμε το 2ο εμβληματικό συνέδριο του ΣΕΒ και των Innovative Greeks για το 2021.

Στο συνέδριο «Reinventing Greece through Investments in Innovation», σημαντικοί ξένοι επενδυτές θα μας πουν γιατί επέλεξαν την Ελλάδα για να επενδύσουν, ποια είναι τα ισχυρά σημεία της χώρας μας σήμερα και ποια η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Σας προσκαλούμε όλους να παρακολουθήσετε το μονοήμερο συνέδριο διαδικτυακά και να γίνετε κι εσείς μέρος αυτής της προσπάθειας. Για εγγραφή μπείτε εδώ:  

* Ο κ. Μάρκος Βερέμης είναι πρόεδρος της Upstream, Partner της BigPi Ventures και συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας ΣΕΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή