Έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ σε 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ

Έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ σε 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ

Εντός του Δεκεμβρίου θα καταβληθεί σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του Δεκεμβρίου θα καταβληθεί σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ. Η σχετική τροπολογία των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας προβλέπει τη χορήγησή της με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειμένου να ενισχυθούν οι ευάλωτοι συνταξιούχοι με εισόδημα έως 7.200 ευρώ για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Oσο για τα ΑμεΑ και τους υπερήλικες συνταξιούχους, η ενίσχυση θα καταβληθεί παράλληλα με τις τακτικές πληρωμές των επιδομάτων τους.

Ειδικά για τους συνταξιούχους, η τροπολογία ορίζει ότι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για το 2021 είναι οι ευάλωτοι συνταξιούχοι με:

• Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.

• Προσυνταξιοδοτική παροχή.

• Αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ.

• Πολεμικές συντάξεις ή συντάξεις σε θύματα τρομοκρατικής ενέργειας, αγωνιστές εθνικής αντίστασης κ.λπ.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ χορηγείται εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)  Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2020 δεν υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 14.400 ευρώ.

β) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου, του/της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

γ) Να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και να έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το 2020.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται ανά δικαιούχο στα 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογουμένου, σύμφωνα με τη φορολογική του δήλωση.

Η ενίσχυση καταβάλλεται στους δικαιούχους ως εξής:

α. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε τα 250 ευρώ καταβάλλονται και στους δύο.

β. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι δικαιούχοι και υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος:

– Εφόσον ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών είναι ο ίδιος και στις δύο δηλώσεις τότε τα επιπλέον 50 ευρώ πολλαπλασιάζονται με τον αριθμό των εξαρτώμενων μελών και καταβάλλεται κατά το ήμισυ στον καθένα εκ των δύο δικαιούχων.

– Εφόσον ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών είναι διαφορετικός στις δύο φορολογικές δηλώσεις, τότε τα 50 ευρώ πολλαπλασιάζονται με τον ελάχιστο αριθμό των εξαρτώμενων μελών στις δύο φορολογικές δηλώσεις και καταβάλλεται κατά το ήμισυ στον καθένα. Το μέλος που έχει περισσότερα εξαρτώμενα μέλη, λαμβάνει επιπλέον 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενα με τη διαφορά των εξαρτώμενων μελών που έχει δηλώσει σε σχέση με το έτερο μέλος.

γ. Σε περίπτωση που οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση αλλά δικαιούχος της ενίσχυσης είναι μόνο ο ένας εξ αυτών, καταβάλλεται σε αυτόν η προσαύξηση των 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα καταβληθεί εντός του Δεκεμβρίου, είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη, ενώ δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Με άλλο άρθρο της τροπολογίας ξεκαθαρίζεται ότι τα 250 ευρώ στα άτομα με αναπηρία καθώς και στους ανασφάλιστους υπερήλικες θα καταβληθούν επίσης εντός του Δεκεμβρίου σε όλους όσοι λαμβάνουν κατά τον συγκεκριμένο μήνα προνοιακές παροχές σε χρήμα.

Η πληρωμή της προσαύξησης θα πραγματοποιηθεί με την τακτική καταβολή του επιδόματος, από τον ΟΠΕΚΑ, στο τέλος Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή