Ανοδική πορεία του πληθωρισμού αναμένει ο ΟΟΣΑ

Ανοδική πορεία του πληθωρισμού αναμένει ο ΟΟΣΑ

Εκκληση προς τις κεντρικές τράπεζες να επιδείξουν ψυχραιμία, καθώς θα παρακολουθούν την οικονομία να επιβραδύνεται, τον πληθωρισμό να επιταχύνεται και τις ανισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας να οξύνονται απηύθυνε χθες ο ΟΟΣΑ.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς τις κεντρικές τράπεζες να επιδείξουν ψυχραιμία, καθώς θα παρακολουθούν την οικονομία να επιβραδύνεται, τον πληθωρισμό να επιταχύνεται και τις ανισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας να οξύνονται απηύθυνε χθες ο ΟΟΣΑ. Η έκκλησή του συνόδευσε την επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, με την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 5,6% το τρέχον έτος, δηλαδή κατά 0,1% λιγότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση. Σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος ο διεθνής οργανισμός διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή του ότι θα σημειωθεί παγκόσμια ανάπτυξη 4,5%. Οι εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού έχουν, πάντως, βασιστεί σε στοιχεία που έχει συγκεντρώσει προτού εκδηλωθεί η μετάλλαξη «Ομικρον», που προβληματίζει τους οικονομολόγους για τις νέες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Ο διεθνής οργανισμός προεξοφλεί, πάντως, πως μέσα στο επόμενο έτος θα κορυφωθεί η επιτάχυνση του πληθωρισμού, θα σταθεροποιηθεί η ζήτηση, θα επιδεινωθούν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για να αρχίσουν να λύνονται σταδιακά και οι άνθρωποι θα αρχίσουν να γυρίζουν στους χώρους εργασίας. Και μολονότι δεν έχει συμπεριλάβει στις εκτιμήσεις του την «Ομικρον», εντάσσει το ενδεχόμενο νέων μεταλλάξεων σε υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο στην κατηγορία των «σημαντικών κινδύνων» που μπορεί να διαψεύσουν τις εκτιμήσεις του. Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει στους μείζονες κινδύνους το ενδεχόμενο μιας ραγδαίας επιβράδυνσης της Κίνας, αν παραταθεί περαιτέρω η κρίση του στεγαστικού της τομέα, αλλά και μια αιφνιδιαστική περαιτέρω εκτόξευση του πληθωρισμού.

Προειδοποιεί πως η παγκόσμια κατάσταση μέσα στο επόμενο έτος θα παρουσιάζει «εξαιρετικά μεγάλες προκλήσεις» και οι υπεύθυνοι της νομισματικής πολιτικής πρέπει να είναι μεν έτοιμοι να παρέμβουν αν χρειαστεί, αλλά να μη βιαστούν να λάβουν μέτρα κατά του πληθωρισμού. Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού, η επικεφαλής των οικονομολόγων του, Λοράνς Μπουν, υπογράμμισε πως «στις υφιστάμενες συνθήκες το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες είναι να περιμένουν μέχρις ότου υποχωρήσουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο μεταξύ να διαμηνύουν πως είναι έτοιμες να δράσουν αν κριθεί αναγκαίο». Η κ. Μπουν προσέθεσε, άλλωστε, πως υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιδεινωθεί η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας παρά να βελτιωθεί στο πλαίσιο μιας άνισης ανάκαμψής της. Προκειμένου, πάντως, να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες και να περιχαρακωθεί η παγκόσμια ανάκαμψη, ο ΟΟΣΑ καλεί σε επίσπευση της εμβολιαστικής διαδικασίας προκειμένου να μην υπάρχει έδαφος για την ανάπτυξη πιο επικίνδυνων και πιο θανατηφόρων μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή