Πράσινη μετάβαση με φυσικό αέριο και πυρηνικά εξετάζει η Ε.Ε.

Πράσινη μετάβαση με φυσικό αέριο και πυρηνικά εξετάζει η Ε.Ε.

Σχεδιάζει να επιτραπούν ορισμένες επενδύσεις ως προσωρινό μέτρο

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, η Ε.Ε. εξετάζει να επιτρέψει ως προσωρινό μέτρο τον χαρακτηρισμό «πράσινες» για ορισμένες επενδύσεις φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας. Στόχος της κίνησης αυτής θα είναι να διευκολύνει τη στροφή στις μηδενικές εκπομπές καυσαερίων, αλλά παρεπόμενό της θα είναι η ανησυχία που θα προκαλέσει σε περιβαλλοντολόγους, που έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει για τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας, έχουν υπογραμμίσει πως η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μπορεί να είναι επαρκώς ρυπογόνος και ότι το φυσικό αέριο είναι υδρογονάνθρακας και η παραγωγή και χρήση του εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις σχετικές συζητήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει κατά πόσον μπορεί να κατατάξει ως βιώσιμες επενδύσεις ορισμένες μονάδες  φυσικού αερίου, που εκπέμπουν μεν ρύπους αλλά όχι περισσότερους από το ισοδύναμο των 270 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα. Ο ίδιες πηγές, που προτίμησαν την ανωνυμία, καθώς η σχετική συζήτηση δεν είναι προς το παρόν δημοσιεύσιμη, ανέφεραν πως ένας ακόμη όρος θα έχει σχέση με το χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων, καθώς θα πρέπει να προβλέπεται πως τα σχέδια θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2030.

Ο σχεδιασμός του συστήματος ταξινόμησης των επενδύσεων στην Ε.Ε. έχει αποσπάσει το ενδιαφέρον των επενδυτών ανά τον κόσμο και ενδεχομένως να προσελκύσει δισ. ευρώ ως χρηματοδότηση έργων για την πράσινη μετάβαση. Η Κομισιόν αντιμετωπίζει μια δύσκολη πρόκληση, καθώς πρέπει να διασφαλίσει την πολιτική στήριξη στις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια, να μη «βαφτίσει» πράσινες επενδύσεις επισφαλείς για το περιβάλλον, αλλά ούτε και να υποτιμήσει τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Θα πρέπει να προβλέπεται ότι τα σχέδια θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2030.

Μιλώντας στο Bloomberg εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι «σχεδιάζει να δώσει στη δημοσιότητα τις προτάσεις της για τη θέσπιση των σχετικών κανόνων στο εγγύς μέλλον». Απέφυγε, ωστόσο, να επεκταθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των προτάσεων. Η ταξινόμηση των επενδύσεων της Ε.Ε. καλύπτει σχεδόν όλους τους  τομείς της οικονομίας. Οι αποφάσεις για το πώς θα καταχωριστούν οι επενδύσεις σε πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο αναμένονταν για τον περασμένο Απρίλιο. Ανεβλήθησαν, όμως, έπειτα από προειδοποιήσεις επενδυτών, κυβερνήσεων και περιβαλλοντικών οργανώσεων για τον κίνδυνο να υπονομευτεί η αξιοπιστία του συστήματος σε περίπτωση που αθωωθούν επενδύσεις επικίνδυνες για το περιβάλλον. Παραχωρώντας, πάντως, προσωρινά τον τίτλο της πράσινης επένδυσης σε σχέδιο φυσικού αερίου με περιορισμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη των συστημάτων εγκλωβισμού του άνθρακα σε χώρες όπως η Πολωνία. Το επιχείρημα αυτό προβάλλεται συχνά από πολιτικούς των χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε πυρηνική ενέργεια, αν ορισμένες του είδους συμπεριληφθούν στις επιτρεπόμενες στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, ενδέχεται να προσελκύσουν μεγάλα κεφάλαια σε χώρες όπως η Γαλλία και η Τσεχία. Οι δύο χώρες σχεδιάζουν να βασισθούν στην πυρηνική ενέργεια για το μεταβατικό στάδιο προς τις μηδενικές εκπομπές καυσαερίων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει να αναδείξει τη Γηραιά Ηπειρο σε πρώτη στον κόσμο με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα. Το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της Πράσινης Συμφωνίας, μιας γενικευμένης αναδιάρθρωσης της οικονομίας που σχεδιάζει να επιταχύνει τη μείωση των ρύπων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, από την παραγωγή ενέργειας μέχρι τις μεταφορές.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου μήνα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως η Ε.Ε. χρειάζεται περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περισσότερη καθαρή ενέργεια, ενώ είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσει «μια σταθερή πηγή πυρηνικής ενέργειας και στη διάρκεια της μεταβατικής φάσης φυσικό αέριο». Την ίδια στιγμή, πάντως, πολλοί επενδυτές και στελέχη περιβαλλοντικών οργανώσεων προειδοποιούν πως αν επιτραπεί να χαρακτηριστούν πράσινες οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο και σε πυρηνική ενέργεια, τότε θα απαξιωθεί όλο το σύστημα των βιώσιμων επενδύσεων, καθώς κάτι τέτοιο αντιβαίνει βασικούς κανόνες του. Οπως χαρακτηριστικά σχολίασαν προ ολίγων ημερών στελέχη της Eurosif, ένωσης περιβαλλοντολόγων με έδρα τις Βρυξέλλες, που υποστηρίζουν τις βιώσιμες επενδύσεις στην Ευρώπη, «είναι γεγονός ότι αυτές οι δύο κατηγορίες ενέργειας είναι αναγκαίες βραχυπρόθεσμα για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή κάλυψη, αλλά αν τις συμπεριλάβουμε στην κατηγορία των πράσινων επενδύσεων και στον κατάλογο των βιώσιμων δραστηριοτήτων ή στον κατάλογο των μεταβατικών δραστηριοτήτων, ενδέχεται να αλλοιώσουμε τη φύση αυτού του συστήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT