Το Τελ Αβίβ έγινε η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για το 2021

Το Τελ Αβίβ έγινε η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για το 2021

Αιτία, το σκληρό νόμισμα και η εκτόξευση του πληθωρισμού στο Ισραήλ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κραδασμοί στην παγκόσμια οικονομία, η εκτόξευση του ύψους της ενέργειας αλλά και το σκληρό σέκελ, το νόμισμα του Ισραήλ, οδήγησαν φέτος το Τελ Αβίβ σε μια ανεπιθύμητη διάκριση και συγκεκριμένα στην πρώτη θέση ανάμεσα στις ακριβότερες πόλεις του κόσμου. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει σχετική έρευνα της Economist Intelligence Unit (EIU), σύμφωνα με την οποία καθοριστικός παράγοντας που εκτόξευσε φέτος το Τελ Αβίβ στην πρώτη θέση, από την πέμπτη στην οποία βρισκόταν πριν από ένα χρόνο, ήταν η ενίσχυση του σέκελ έναντι του δολαρίου αλλά και ο υψηλός πληθωρισμός στη χώρα.

Στη διάρκεια του περασμένου μήνα το σέκελ ενισχύθηκε κατά 4% έναντι του δολαρίου, ενώ την ίδια στιγμή τα προϊόντα και οι υπηρεσίες ακριβαίνουν στη χώρα, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφουν ειδικότερα οι τιμές των φρέσκων τροφίμων και των μεταφορικών. Η τελευταία έρευνα της EIU μελέτησε τις τιμές περίπου 50.000 προϊόντων και υπηρεσιών σε 173 πόλεις στο διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, όταν ήδη σημειωνόταν μεγάλη άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και των μεταφορικών παγκοσμίως. Συμπεριλαμβάνει, άλλωστε, και στοιχεία για το ύψος και τις διακυμάνσεις των ενοικίων, αλλά όχι τις τιμές των ακινήτων. Διαπιστώνει αύξηση των τιμών για το 1/10 των προϊόντων στο Τελ Αβίβ. Οι αυξήσεις είναι της τάξεως του 3,5% και καταγράφονται τους τελευταίους 12 μήνες μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Οπως επισημαίνουν οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης, πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό που έχει καταγραφεί στο Ισραήλ τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ετσι, η ισραηλινή μεγαλούπολη εκτόπισε από την κορυφή στην παγκόσμια κατάταξη των ακριβών μητροπόλεων το Χονγκ Κονγκ, το Παρίσι και τη Ζυρίχη, που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις επί πολλά χρόνια.

Το Τελ Αβίβ κατατάσσεται, άλλωστε, στην έκτη θέση ως προς την ακρίβεια στα αλκοολούχα ποτά και στις μεταφορές, στην πέμπτη θέση σε ακρίβεια στα προϊόντα και στις υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και στην έκτη θέση ως προς το κόστος της ψυχαγωγίας.

Η γαλλική πρωτεύουσα εξακολουθεί, πάντως, να κατατάσσεται στις ακριβότερες μητροπόλεις του κόσμου, καθώς μοιράζεται τη δεύτερη θέση στην κατάταξη με τη Σιγκαπούρη. Οσον αφορά την πολυτελή Ζυρίχη και το Χονγκ Κονγκ, βρίσκονται στις υπόλοιπες θέσεις της πρώτης πεντάδας και συγκεκριμένα η Ζυρίχη στην τέταρτη θέση και το Χονγκ Κονγκ στην πέμπτη. Ενδεικτική των ανατροπών που επέφερε παγκοσμίως η πανδημία και οι κραδασμοί της στην παγκόσμια οικονομία, με κυρίαρχο τον πληθωρισμό, είναι η διολίσθηση του Λονδίνου κατά τρεις θέσεις. Η γνωστή για την ακρίβεια της πρωτεύουσα της Βρετανίας υποχώρησε στη 17η θέση, μία θέση κάτω από τη Μελβούρνη.

Η ισραηλινή μεγαλούπολη εκτόπισε από την κορυφή της λίστας το Χονγκ Κονγκ, το Παρίσι και τη Ζυρίχη.

Μία ακόμη ευρωπαϊκή μητρόπολη που υποχώρησε σημαντικά και συγκεκριμένα κατά 16 θέσεις είναι η Ρώμη, που βρίσκεται πλέον στην 48η, καθώς αποτελεί σπάνια εξαίρεση στη φετινή ζοφερή πραγματικότητα του πληθωρισμού και γνωρίζει μεγάλη πτώση στις τιμές των τροφίμων και των ειδών ένδυσης. Η Τεχεράνη, αντιθέτως, εκτοξεύθηκε υψηλότερα κατά 50 θέσεις, στην 29η, εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, των ελλείψεων ορισμένων αγαθών και της εκτόξευσης των τιμών των εισαγωγών, συνεπακόλουθο των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Οπως επισημαίνει η EIU, σε πολλά μέρη του κόσμου αυξήθηκε πολύ το κόστος της διαβίωσης κυρίως εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, συνεπεία των περιορισμών στο εμπόριο, των ελλείψεων προσωπικού και των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Εν ολίγοις, εξαιτίας των παρεπομένων της πανδημίας. Στη φετινή έκθεσή της η EIU πρόσθεσε άλλες 40 πόλεις, ανάμεσά τους την πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο, που εμφανίζεται ως η πλέον ακριβή ανάμεσα στις νεοενταχθείσες πόλεις στην έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT