Αύξηση κεφαλαίου εξετάζει η Intrakat

Αύξηση κεφαλαίου εξετάζει η Intrakat

Την κεφαλαιακή ενίσχυση της Intrakat, μέσω αύξησης κεφαλαίου σε πρώτη φάση, δρομολογεί η διοίκηση της εισηγμένης. Σε δεύτερο στάδιο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η έκδοση ομολόγου, με πηγές της αγοράς να τοποθετούν το ύψος του στα 80 εκατ. ευρώ.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κεφαλαιακή ενίσχυση της Intrakat, μέσω αύξησης κεφαλαίου σε πρώτη φάση, δρομολογεί η διοίκηση της εισηγμένης. Σε δεύτερο στάδιο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η έκδοση ομολόγου, με πηγές της αγοράς να τοποθετούν το ύψος του στα 80 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, επί του παρόντος, δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση. Οσον αφορά την αύξηση κεφαλαίου, εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ των 45 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι το σημερινό ύψος του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας διαμορφώνεται σε 14,4 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 48.026.871 κοινές, ονομαστικές μετοχές.

Για τον σκοπό αυτό έχει συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Intrakat στις 17 Δεκεμβρίου. Οι μέτοχοι θα κληθούν να παράσχουν εξουσιοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και μάλιστα με δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, γεγονός που ενδεχομένως να ανοίγει και τον δρόμο για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε υπάρξει φημολογία για είσοδο μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας της χώρας στις κατασκευές, με «όχημα» την Intrakat, χωρίς πάντως να προκύψει κάτι που να επιβεβαιώνει το σχετικό σενάριο.

Σε δεύτερο στάδιο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η έκδοση ομολόγου, που εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει τα 80 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της Intrakat συμμετέχουν ο όμιλος Intracom Holdings της οικογένειας Κόκκαλη με ποσοστό 38%, η StrongView Holdings του Δημ. Θεοδωρίδη με 14,4%, η Adamas Group του Δημ. Κούτρα με 12,69%, η Danech Estate των Λαζαράκη και Στασινόπουλου με 8,98% και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πέτρος Σουρέτης με 7,56%. Τα παραπάνω ποσοστά διαμορφώθηκαν έπειτα από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου που είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, προκειμένου να απορροφηθεί η ΓΑΙΑ Ανεμος, η οποία θα αποτελέσει το «όχημα» της Intrakat στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

Τα έσοδα από την αύξηση κεφαλαίου, αλλά και από τυχόν ομολογιακή έκδοση που θα αποφασιστεί στο άμεσο μέλλον, πρόκειται να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της εταιρείας σε ίδια κεφάλαια για τη συμμετοχή σε νέα έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ, αλλά και το πρόγραμμα ΑΠΕ που έχει θέσει σε εφαρμογή. Σημειωτέον ότι η Intrakat διεκδικεί έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ συμμετέχει και στους διαγωνισμούς της Lamda Development για τα έργα υποδομής και τα κτιριακά έργα της πρώτης φάσης του έργου του Ελληνικού, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα των ΑΠΕ υπολογίζεται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας και προβλέπει την ανάπτυξη νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, αλλά και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, δυναμικότητας μεγαλύτερης του 1 GW (όση είναι η σημερινή εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή). Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία νέα αιολικά πάρκα ισχύος 100 MW έως το τέλος του 2022. Επιπλέον έργα ισχύος 320 MW πρόκειται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται το 2023. Οπως ανακοίνωσε εντός της εβδομάδας η Intrakat, αιολικά πάρκα ισχύος 634 MW έχουν λάβει βεβαιώσεις παραγωγού και πραγματοποιούνται μελέτες για την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση. Επίσης, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 400 ΜW πρόκειται να ολοκληρώσουν την αδειοδοτική τους διαδικασία τη διετία 2022-2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή