Ευρωζώνη: Ισχυρή ανάκαμψη και το 2022 βλέπει η Fitch

Ευρωζώνη: Ισχυρή ανάκαμψη και το 2022 βλέπει η Fitch

Τις προοπτικές, τις ευκαιρίες, αλλά και τις προκλήσεις που αναμένεται να φέρει το 2022 στις χώρες της Ευρωζώνης, αναλύει ο οίκος αξιολόγησης Fitch

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προοπτικές, τις ευκαιρίες, αλλά και τις προκλήσεις που αναμένεται να φέρει το 2022 στις χώρες της Ευρωζώνης, αναλύει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, προβλέποντας πως το νέο έτος θα υπάρξει συνέχιση της ισχυρής ανάκαμψης, σημαντική μείωση των ελλειμμάτων, ενώ οι δείκτες χρέους προς ΑΕΠ θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία. Την ίδια στιγμή, εκτιμά πως η συζήτηση γύρω από την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων θα ενισχυθεί, ενώ οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, αλλά και ο υψηλότερος πληθωρισμός, αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την επιστροφή στην κανονικότητα και την εδραίωση της ανάκαμψης. Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει από την ΕΚΤ να διατηρήσει μια διευκολυντική στάση νομισματικής πολιτικής το επόμενο έτος. Πιο συγκεκριμένα, τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα και οι αγορές ομολόγων υπό την ποσοτική χαλάρωση θα μπορούσαν να συνεχιστούν μέχρι το 2024. Οσον αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις αυτές είναι παροδικές και ο μεσοπρόθεσμος πληθωρισμός παραμένει χαμηλός.

Οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, αλλά και ο υψηλότερος πληθωρισμός, αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους.

Παράλληλα, η Fitch προβλέπει μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Δυτικής Ευρώπης κατά 3,9% το 2022, από 4,5% το 2021, αλλά υψηλότερα από τον μέσο όρο της δεκαετίας έως το 2019. Η Γαλλία θα φτάσει τα προ πανδημίας επίπεδα του ΑΕΠ στο τρέχον δ΄ τρίμηνο, ενώ η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθήσουν στο α΄ τρίμηνο του 2022 και η Ισπανία το δ΄ τρίμηνο του 2022. Οι περιορισμοί της προσφοράς και οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων, με τις επιπτώσεις τους στο κόστος, τα περιθώρια και τα πραγματικά εισοδήματα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αποτελούν, ωστόσο, κίνδυνο για τις προοπτικές, όπως υπογραμμίζει ο οίκος. Αναφορικά με την πορεία των ελλειμμάτων, ο οίκος Fitch επισημαίνει πως την επιδείνωση που σημειώθηκε στη δυτική Ευρώπη εξαιτίας της πανδημίας θα ακολουθήσει η απότομη μείωση των ελλειμμάτων το 2022 λόγω της απόσυρσης των μέτρων στήριξης και της οικονομικής ανάκαμψης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. διστάζουν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης πολύ νωρίς. Σύμφωνα με τον οίκο, οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στοχεύουν να τονώσουν την ανάπτυξη για να εξασφαλίσουν ότι το χρέος θα τοποθετηθεί σε πτωτική πορεία.

Τέλος, το μέγεθος και η χρονική συγκυρία της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι εξαιρετικά αβέβαια στην Ευρωζώνη, κυρίως επειδή οι δημοσιονομικοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχουν «παγώσει» έως το 2023. Σημειώνεται πως η Κομισιόν άνοιξε τη διαδικασία διαβούλευσης για το μέλλον του δημοσιονομικού πλαισίου και πρόκειται να αναπτύξει πρόταση έως την άνοιξη του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή