Σε πρόωρη εξόφληση χρέους 7 δισ. έως τον Μάρτιο προχωρεί ο ΟΔΔΗΧ

Σε πρόωρη εξόφληση χρέους 7 δισ. έως τον Μάρτιο προχωρεί ο ΟΔΔΗΧ

Περί τα 70-80 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα είναι το συνολικό όφελος από την πρόωρη εξόφληση του υπολοίπου δανείου του ΔΝΤ, καθώς και μέρους των διμερών δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης, που τοποθετούνται τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, αντίστοιχα, του επόμενου έτους.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί τα 70-80 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα είναι το συνολικό όφελος από την πρόωρη εξόφληση του υπολοίπου δανείου του ΔΝΤ, καθώς και μέρους των διμερών δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης, που τοποθετούνται τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, αντίστοιχα, του επόμενου έτους.

Οπως τονίζουν ωστόσο στον ΟΔΔΗΧ, η αξία της κίνησης αυτής έγκειται και στο γεγονός ότι η χώρα απαλλάσσεται  από χρέος 7 δισ. ευρώ (1,7 δισ. τα δάνεια του ΔΝΤ και 5,3 δισ. ευρώ τα διμερή), το οποίο θα έπρεπε να αποπληρώσει τα επόμενα δύο χρόνια, προσφεύγοντας στις αγορές, σε μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει μέρος των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία ωστόσο βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο την περίοδο αυτή.

Η προεξόφληση, ιδίως του ΔΝΤ, έχει όμως και τη συμβολική της σημασία, καθώς σηματοδοτεί το τέλος σε ένα σημαντικό όσο και επώδυνο μνημονιακό κεφάλαιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι «ενθουσιασμένη που η χώρα τα πηγαίνει τόσο καλά. Είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα για τη χώρα. Η αποπληρωμή του Ταμείου φέρνει ένα συμβολικό κλείσιμο μιας δύσκολης περιόδου για τον ελληνικό λαό και για την οικονομία της Ελλάδας. Ο ρόλος μας θα συνεχίσει να περιλαμβάνει την παρακολούθηση και την παροχή συμβουλών πολιτικής, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες στην Ελλάδα, εφόσον η χώρα τις θεωρεί χρήσιμες».

Πρόκειται για δάνεια 1,7 δισ. από το ΔΝΤ και 5,3 δισ. από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Το υπόλοιπο του δανείου στο ΔΝΤ, το 1,7 δισ. ευρώ, κανονικά θα έπρεπε να εξοφληθεί την περίοδο 2022-2024 και η πρόωρη εξόφλησή του υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσει στη χώρα περίπου 35-40 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές του ΟΔΔΗΧ.  

Στα μέσα Μαρτίου υπολογίζεται ότι θα εξοφληθεί και ποσόν 5,3 δισ. ευρώ από τα διμερή δάνεια που πήρε η Ελλάδα, στην αρχή της κρίσης, τoν Mάιο του 2010, από τις τότε χώρες της Ευρωζώνης, τα λεγόμενα GLF (Greek Loan Facility) δάνεια. Τα 5,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε λήξεις του 2022-2023. Τα GLF δάνεια ήταν 80 δισ. ευρώ, εκ των οποίων απομένουν προς εξόφληση περίπου 53 δισ. ευρώ έως το 2041. Συμμετείχαν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης πλην Σλοβακίας, ενώ στη συνέχεια αποσύρθηκαν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που μπήκαν σε δικά τους μνημόνια. Η εξοικονόμηση από την πρόωρη εξόφληση των δανείων  αυτών υπολογίζεται ότι θα είναι περί τα 40 εκατ. ευρώ.

Για την πρόωρη εξόφληση και των δύο πακέτων δανείων απαιτείται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Ο ESM, όπως έγινε και στο παρελθόν, με την προεξόφληση και πάλι τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, καλείται να επιτρέψει την κατά προτεραιότητα εξόφληση άλλων πιστωτών, πλην του ιδίου. Εχει ήδη δώσει θετικό σήμα διά στόματος του Κλάους Ρέγκλινγκ στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ενώ και το ίδιο το Συμβούλιο τοποθετήθηκε θετικά.

Ωστόσο, η διαδικασία προβλέπει να δοθεί η έγκριση και από τα κράτη-μέλη, με συντονιστή τον ESM στην περίπτωση των δανείων του ΔΝΤ και την Κομισιόν για τα διμερή δάνεια. Λόγω καθυστέρησης σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλησε να πιέσει και περιμένει μέχρι τη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου. Ετσι, η έγκριση αναμένεται τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή