Ερχονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για startups

Ερχονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για startups

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η σύσταση του ταμείου Genesis Ventures, που θα διαθέτει κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ. Νέα funds αλλά και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία σχεδιάζονται και αναμένεται να λανσαριστούν το 2022 με στόχο την ενίσχυση του εγχώριου οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα funds αλλά και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία σχεδιάζονται και αναμένεται να λανσαριστούν το 2022 με στόχο την ενίσχυση του εγχώριου οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων. Εκτός από τα funds του Equifund –πολλά εκ των οποίων σχεδιάζουν τη σύσταση νέων επενδυτικών σχημάτων, με κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ) και ιδιώτες επενδυτές–, στην τελική ευθεία βρίσκεται και η σύσταση του ταμείου συνεπενδύσεων με επιχειρηματικούς αγγέλους, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ακούει στο όνομα Genesis Ventures και θα διαθέτει κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από το ταμείο Jeremie. Οσον αφορά το Equifund, ήδη το Marathon Venture Capital, που έχει επενδύσει από το πρώτο fund σε εταιρείες όπως η Lenses.io αλλά και η edtech εταιρεία LearnWorlds, έχει λανσάρει το Marathon Venture Capital Fund II με αρχικό κεφάλαιο 40 εκατ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η σύσταση του ταμείου Genesis Ventures, που θα διαθέτει κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ.

Το νέο επενδυτικό κεφάλαιο του Marathon έχει ήδη επενδύσει σε περίπου τέσσερις εταιρείες, ενώ αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το αρχικό του κεφάλαιο το επόμενο διάστημα (second closing). Επίσης, εντός ολίγων ημερών αναμένεται και το ελληνικό VentureFriends να ανακοινώσει επίσημα τη σύσταση του VentureFriends III με υπό διαχείριση κεφάλαια που μπορεί να αγγίξουν και τα 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως και η Marathon Venture Capital έτσι και η VentureFriends έχουν ήδη επενδύσει σε νεοφυείς εταιρείες μέσω του τρίτου επενδυτικού κεφαλαίου. Σε τροχιά δημιουργίας νέων επενδυτικών κεφαλαίων είναι και το Big Pi Ventures, ενώ μέσα στο 2022 σχεδιάζει να λανσάρει νέο ταμείο και το Uni.fund, που επιθυμεί να συνεργαστεί με την ΕΑΤΕ αλλά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Αρκετά funds αναμένουν την πρόσκληση που θα κάνει η ΕΑΤΕ για τη χρηματοδότηση του «διάδοχου σχήματος» του Equifund ύψους 100 εκατ. ευρώ (InnovateNow), εξετάζοντας και υφιστάμενες προσκλήσεις ενδιαφέροντος (4η βιομηχανική επανάσταση). Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το Uni.fund προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός επενδυτικού σχήματος από περίπου 30 εκατ. έως και 50 εκατ. ευρώ (second closing), με τη συμμετοχή θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών. Σε αντίστοιχη φάση βρίσκεται και το Metavallon VC, γνωστό για την επένδυσή του στην πατρινή Think Silicon, την οποία εξαγόρασε η αμερικανική Applied Materials. Εκτός όμως από τα funds του Equifund, ένα χρόνο λειτουργίας κλείνει το μικρότερο fund TECS Capital που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη και διαχειρίζεται περίπου 3 εκατ. ευρώ, ενώ ρευστότητα 93 εκατ. διαθέτει και το ταμείο Φαιστός που επενδύει σε επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών για υποδομές σε δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G).

Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου, πλέον υπάρχει μεγάλη εξοικείωση από την πλευρά των επενδυτών για την ανάπτυξη που έχει ο κλάδος των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ έχουν γίνει εξαγορές μέσω των οποίων πολλά funds επέστρεψαν κεφάλαια σε ιδιώτες επενδυτές. Ετσι, όλο και πιο ζωηρό είναι το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών να συμμετάσχουν σε κάποιο από τα νεοσύστατα σχήματα. Ενδεικτικά, ένα από τα funds του Equifund έχει συγκεντρώσει 4,5 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, στοχεύοντας τώρα να φθάσει τα 9 εκατ. Τέλος, πολλοί ιδρυτές επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων συμμετέχουν ως limited partners στα επενδυτικά σχήματα και επενδύουν ποσά που συνήθως ξεκινούν από 100.000-200.000 ευρώ και πάνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή