ΗΠΑ: Υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων σχεδιάζουν οι περισσότερες επιχειρήσεις

ΗΠΑ: Υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων σχεδιάζουν οι περισσότερες επιχειρήσεις

Τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων ζητούν από τους εργαζομένους τους να έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με έρευνα της Manpower.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότερες από τις αμερικανικές επιχειρήσεις, σε ποσοστό δύο τρίτων, σήμερα σχεδιάζουν να ζητήσουν τουλάχιστον από ορισμένους εκ των εργαζομένων τους να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, ανεξαρτήτως εάν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον νόμο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη με τη συμμετοχή χιλιάδων εργοδοτών. Στην έρευνα έλαβαν μέρος περισσότερες από 6.000 επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτήν αποτυπώνεται το ότι σήμερα είναι πολύ περισσότερες οι εταιρείες που σκοπεύουν να επιβάλουν τον εμβολιασμό από όσες πριν από οκτώ μήνες. Στις ΗΠΑ είναι πιο πολλές, μάλιστα, εν συγκρίσει με το τι συμβαίνει στη Γηραιά Ηπειρο, όπου, συνολικά μιλώντας, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι σαφώς υψηλότερα και ορισμένες κυβερνήσεις έχουν επιβάλει ατομικά την υποχρεωτικότητα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε φέτος πως όλες οι αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 100 εργαζομένους, θα πρέπει να δώσουν εντολή τους υπαλλήλους τους είτε να εμβολιαστούν είτε να φέρουν εβδομαδιαίο αρνητικό τεστ.

Η πρόταση αυτή έχει αμφισβητηθεί και δεν έχει εφαρμοστεί, διότι αναμένεται σχετική δικαστική απόφαση. Ωστόσο, ο μεγάλος όμιλος εξεύρεσης προσωπικού και στελέχωσης Manpower Group, που διεξήγαγε την προαναφερθείσα έρευνα, δηλώνει ότι, ανεξαρτήτως του δικαστηρίου, οι επιχειρήσεις ήδη ανταποκρίνονται στην πρόταση Μπάιντεν. Ο δε διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Τζόνας Πράιζινγκ, επισήμανε στους Financial Times τα εξής: «Η ανακοίνωση Μπάιντεν έχει τον αντίκτυπο που θα είχε και η επιβολή ενός κανόνα. Ηταν πολύ χρήσιμο για πολλούς εργοδότες, οι οποίοι  ήθελαν ούτως ή άλλως να προχωρήσουν σε εντολή εμβολιασμού, αλλά στη συνέχεια μπορούσαν και να επικαλεστούν την κυβερνητική σύσταση». Βάσει της έρευνας, την οποία διεξήγαγε η Manpower Group, 27% των αμερικανικών ομίλων σχεδιάζουν να επιμείνουν ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να διπλοεμβολιαστούν, το 18% θα ζητήσει τριπλό εμβολιασμό και ένα άλλο 18% σχεδιάζει να υποχρεώσει σε ιατρική πράξη ορισμένους εργαζομένους. Τον Μάρτιο είχε υποβάλει ανάλογο ερώτημα η Manpower Group και η απάντηση έδειξε πως τότε μόνον το 4% των αμερικανικών εταιρειών, που συμμετείχαν στην έρευνα, σκόπευε να ζητήσει ως προϋπόθεση τον εμβολιασμό.

Στη δε Γηραιά Ηπειρο μόνο το μισό των επιχειρήσεων, που έλαβαν μέρος σε ανάλογη έρευνα της Manpower Group, σκέφτεται να εφαρμόσει κάποιο είδος εντολής. Σε παγκόσμιο επίπεδο κυρίως οι μεγάλοι όμιλοι είναι πιο συνηθισμένο να ζητούν εμβολιασμούς, ενώ από τις μικρές επιχειρήσεις το 54% σχεδιάζει να το πράξει. Την περασμένη εβδομάδα, άλλη έρευνα του Οικονομικού Ομίλου Καινοτομίας, μιας δεξαμενής σκέψης, έδειξε ότι μόνο το 12% των μικρών εργοδότων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα δώσει εντολή για εμβόλια στο προσωπικό τους. Στοιχεία, πάντως, δείχνουν πως τέτοιες διαδικασίες αποτελούν αποτελεσματική μέθοδο αύξησης των ποσοστών.

Τέλος, τον Νοέμβριο, στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σχετικά με το αμερικανικό δημόσιο έδειξαν ότι άνω του 90% των απασχολουμένων στους οργανισμούς και στις υπηρεσίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ είχε εμβολιαστεί πλήρως, ακολουθώντας τη σχετική εντολή. Ο μέσος όρος στη χώρα συνολικά μόλις ξεπερνά το 60%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή