Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας την υποχώρηση που σημείωσαν οι μετοχές ταξιδιωτικών εταιρειών και ενεργειακών ομίλων εν μέσω της μετάδοσης της μετάλλαξης «Ομικρον» στη Βρετανία και των παρεπόμενων αυτής, όπως τα ενδεχόμενα lockdowns.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας την υποχώρηση που σημείωσαν οι μετοχές ταξιδιωτικών εταιρειών και ενεργειακών ομίλων εν μέσω της μετάδοσης της μετάλλαξης «Ομικρον» στη Βρετανία και των παρεπόμενων αυτής, όπως τα ενδεχόμενα lockdowns. Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις κρίσιμες αποφάσεις που θα λάβουν πολλές κεντρικές τράπεζες στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.

Οι μετοχές ταξιδιωτικών εταιρειών υποχώρησαν κατά 2,6% εν μέσω ανησυχίας για το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι αυστηρότεροι περιορισμοί στις μετακινήσεις και στα ταξίδια, δεδομένου ότι η Βρετανία κατέγραψε και τον πρώτο θάνατο από τη μετάλλαξη «Ομικρον». Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600, που στην αρχή της συνεδρίασης σημείωνε κέρδη, έκλεισε με μικρές απώλειες -0,44%. Η ανησυχία για τη μετάλλαξη «Ομικρον» έχει προκαλέσει επεισόδια μαζικών πωλήσεων τις τελευταίες ημέρες, που κράτησαν τον δείκτη EuroStoxx 600 κάτω από το ιστορικό υψηλό στο οποίο είχε εκτιναχθεί στα μέσα του περασμένου μήνα. Επίσης με απώλειες 0,64% έκλεισε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50. Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με μικρές απώλειες -0,21% και ο CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 0,7%. Στον αντίποδα, μόνο η αγορά της Φρανκφούρτης, με τον δείκτη Xetra DAX που έκλεισε με κέρδη 0,89%. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Ντέιβιντ Μάντεν, αναλυτής αγοράς στην Equiti Capital, «οι τίτλοι για τη μετάλλαξη “Ομικρον” βαραίνουν σημαντικά στο μυαλό των διαπραγματευτών».

Μόνο η αγορά της Φρανκφούρτης κατέγραψε κέρδη 0,89%.

Ανάμεσα στους κερδισμένους της χθεσινής συνεδρίασης ήταν, πάντως, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Vifor Pharma, που σημείωσε άλμα 18,5% όταν διέρρευσε η είδηση ότι σχεδιάζει τη συγχώνευσή της με την αυστραλιανή CSL. Οι επενδυτές περιμένουν, άλλωστε, να δουν τις κρίσιμες αποφάσεις που πρόκειται να ανακοινώσουν μέσα στην εβδομάδα η ΕΚΤ και η Federal Reserve, αλλά και η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων, η ΕΚΤ θα μειώσει κατά το ήμισυ τις αγορές ομολόγων αρχής γενομένης από τον Απρίλιο, αλλά δεν αναμένεται να ανακοινώσει ότι προγραμματίζει αύξηση επιτοκίων στο εγγύς μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή