Εκτίναξη του κόστους εισαγωγής πρώτων υλών τον Οκτώβριο

Εκτίναξη του κόστους εισαγωγής πρώτων υλών τον Οκτώβριο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Οκτώβριο φέτος, γεγονός που μεταφράζεται σε περαιτέρω αύξηση του κόστους παραγωγής και σε νέες ανατιμήσεις σε τελικά προϊόντα το επόμενο διάστημα. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις –υπερδιπλασιασμός για την ακρίβεια– καταγράφονται στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, ενώ σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται και στις τιμές των μετάλλων και των χημικών. Οι αυξήσεις αυτές εκτός από το γεγονός ότι εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην εγχώρια αγορά, απειλούν να ανακόψουν την ανοδική πορεία που ακολουθεί η ελληνική μεταποίηση τον τελευταίο χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι οι ελλείψεις και οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες έχουν ήδη προκαλέσει ακυρώσεις παραγγελιών που είχαν λάβει ελληνικές μεταποιητικές μονάδες, με το φαινόμενο αυτό, μάλιστα, να έχει εντοπισθεί σε διάφορους κλάδους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 33,9% τον Οκτώβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020. Διαμορφώθηκε μάλιστα στις 131,70 μονάδες, στην υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί τα τελευταία 21 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο ο δείκτης είχε σημειώσει επίσης ρεκόρ από το 2000, το οποίο καταρρίφθηκε μόλις έναν μήνα μετά, με την τιμή που έλαβε τον Οκτώβριο.

Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών καταγράφηκε στον κλάδο άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου (108,7% σε ετήσια βάση) και ακολουθεί ο κλάδος παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου με αύξηση 101,7%. Κατά 31,1% αυξήθηκαν οι τιμές εισαγωγής στον κλάδο παραγωγής βασικών μετάλλων, κατά 8,8% στον κλάδο παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, κατά 6,8% στον κλάδο κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως επίσης και στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται επίσης στις τιμές εισαγωγής στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας (4,3%), στον κλάδο κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (3,7%) και στη χαρτοβιομηχανία (3,6%).

H εκτόξευση του δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία σε υψηλό 21 ετών προοιωνίζεται νέες ανατιμήσεις στην αγορά.

Σημαντική ήταν και η μεταβολή του δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία και σε μηνιαία βάση, καθώς ο εν λόγω δείκτης αυξήθηκε κατά 4,8% τον Οκτώβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στους ακόλουθους κλάδους: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου (12,8%), άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου (9,2%), κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (8,9%), παραγωγής βασικών μετάλλων (3,5%), ποτοποιίας (3,3%).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια, αλλά και σε μηνιαία βάση  προέρχονται από τις χώρες εκτός Ευρωζώνης. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020 κατά 52,8%, ενώ το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 7,1% από τις χώρες της Ευρωζώνης.

Τον Οκτώβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021 η αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από τις χώρες εκτός Ευρωζώνης ήταν 6,5% και από τις χώρες της Ευρωζώνης 1,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή