Συστάσεις από ΔΝΤ στην Τράπεζα της Αγγλίας

Συστάσεις από ΔΝΤ στην Τράπεζα της Αγγλίας

Σύσταση προς την Τράπεζα της Αγγλίας να μην καθυστερήσει άλλο την αύξηση των επιτοκίων απηύθυνε χθες το ΔΝΤ, που επισήμανε πως η ζήτηση είναι υπερβολικά υψηλή και ο πληθωρισμός στη χώρα αναμένεται να έχει εκτοξευθεί στο 5,5% μέχρι την άνοιξη.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσταση προς την Τράπεζα της Αγγλίας να μην καθυστερήσει άλλο την αύξηση των επιτοκίων απηύθυνε χθες το ΔΝΤ, που επισήμανε πως η ζήτηση είναι υπερβολικά υψηλή και ο πληθωρισμός στη χώρα αναμένεται να έχει εκτοξευθεί στο 5,5% μέχρι την άνοιξη. Στην ετήσια έκθεση για τη βρετανική οικονομία, η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επισήμανε πως «πρέπει να αποσυρθεί η έκτακτη ενίσχυση που δόθηκε μέσω της νομισματικής πολιτικής στη βρετανική οικονομία το 2020».

Το Ταμείο εκφράζει τη θέση του αυτή δύο ημέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας. Παράλληλα, όμως, επιρρίπτει στην εν λόγω επιτροπή την ευθύνη για τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις που διοχετεύονται πλέον στη βρετανική οικονομία και την κατηγορεί ότι έβρισκε διάφορες δικαιολογίες για να μην κάνει καμία κίνηση στις τακτικές της συνεδριάσεις αν και έβλεπε τον πληθωρισμό να επιταχύνεται. Μολονότι αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολη υπόθεση για την Τράπεζα της Αγγλίας να αποφασίσει την επιβολή περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, υπογραμμίζει πως είναι σημαντικό να ελεγχθούν οι δευτερογενείς πηγές πληθωρισμού. Προεξοφλεί πως οι πληθωριστικές πιέσεις δεν πρόκειται να αποκλιμακωθούν σύντομα και πιθανολογεί μια επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας γύρω στο 2% μόλις στις αρχές του 2024, «αφού πρώτα θα έχει αυξηθεί περίπου στο 5,5% την άνοιξη του 2022».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία της Βρετανίας, το ΔΝΤ εκτιμά πως το ΑΕΠ της Βρετανίας θα καθηλωθεί σε επίπεδα από 2% έως 2,5% κάτω από αυτά που θεωρούσε ρεαλιστικά προ πανδημίας. Εν ολίγοις οι εκτιμήσεις του Ταμείου για τη βρετανική οικονομία είναι χειρότερες από τις αντίστοιχες για άλλες προηγμένες οικονομίες καθώς η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται τα περιθώρια ανάπτυξής της χωρίς ανάλογη επιτάχυνση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα αποκλιμακωθεί μόνον όταν θα υπάρξει ένας συνδυασμός χαμηλότερων τιμών της ενέργειας, πιο αποτελεσματικής εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και αυστηρότερου ελέγχου στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να συμβεί μόνο με την αύξηση των επιτοκίων, επισημαίνει το ΔΝΤ, και καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να περιορίσει τις δαπάνες στη διάρκεια της διετίας 2022-2023 αντί να αναβάλει τον περιορισμό των δαπανών συνολικά για το επόμενο έτος. Το Ταμείο αναγνωρίζει, πάντως, ότι η εικόνα είναι εξαιρετικά αβέβαιη εξαιτίας της μετάλλαξης «Ομικρον» που έχει εξαπλωθεί ταχύτατα στη Βρετανία και η προοπτική νέων περιορισμών μπορεί να μειώσει και πάλι την ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή