Χρηματιστήριο: Νευρικότητα και περιορισμένη πτώση 0,29%

Χρηματιστήριο: Νευρικότητα και περιορισμένη πτώση 0,29%

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 885,40 μονάδες, με τον τζίρο στα 56,98 εκατ.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και απορρόφησε σημαντικό μέρος των πιέσεων που ασκήθηκαν ενδοσυνεδριακά, το Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω και του επίμονα χαμηλού τζίρου, δεν κατάφερε να κλείσει στα θετικά, ακολουθώντας και το γενικότερο επιφυλακτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές λόγω της αβεβαιότητας με την παραλλαγή «Ομικρον», αλλά και εν αναμονή των συνεδριάσεων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών αυτής της εβδομάδας.

Η μεταβλητότητα αλλά και η επιλεκτική επενδυτική στρατηγική θα παραμείνουν κυρίαρχες, με την πλησιέστερη περιοχή στήριξης για τον Γενικό Δείκτη να αποτελούν οι 883-885 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξης του 0,29% στις 885,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,98 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,22% στις 2.127,18 μονάδες, ενώ το 0,92% έφτασαν οι απώλειες για τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1.473,54 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν Coca-Cola και ΕΛΠΕ με κέρδη άνω του 1%, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η Lamda Development στο -3,14% και ακολούθησε η ΕΥΔΑΠ στο -2,34%.

Το ενδιαφέρον των αγορών στρέφεται στις επικείμενες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,35% στις 570,19 μονάδες, χάρη στα κέρδη της Εθνική Τράπεζας που διαμορφώθηκαν στο 2,43%, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Alpha Bank στο 1,0535 ευρώ, η Eurobank υποχώρησε κατά 0,18% και η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,83%.

Η αγορά συνεχίζει να μην μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τα καλά νέα που εισρέουν συχνά πυκνά, όπως η νέα ψήφος εμπιστοσύνης της JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες, τις οποίες τοποθετεί και στα στοιχήματα του 2022 από την περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Οπως εκτιμά, οι μετοχές τους θα σημειώσουν εντυπωσιακό ράλι της τάξης του 44% με 52%, χάρη κυρίως στην ισχυρή ανάκαμψη των δεικτών αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων RΟE.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τις τιμές-στόχους, για την Alpha Bank δίνει το 1,56 ευρώ και περιθώριο ανόδου 52%, για την Eurobank το 1,3 ευρώ και περιθώριο ανόδου 44%, για την Εθνική Τράπεζα τα 4 ευρώ και περιθώριο ανόδου 45% και για την Πειραιώς τα 2 ευρώ και περιθώριο ανόδου 51%.

Οπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, τηρεί θετική στάση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, καθώς το 2022 είναι το έτος όπου η αναπροσαρμογή του κόστους των ιδίων κεφαλαίων για τον καθαρισμό των ισολογισμών από τα NPEs αντικαθίσταται από ισχυρούς δείκτες ROE που βασίζονται στις προμήθειες και στα κόστη, ενώ προσθέτει πως Alpha Bank, Eurobank και Εθνική φαίνονται οι πιο ελκυστικές.

Σε γενικές γραμμές, η JP Morgan αναμένει ότι το κτίσιμο των δεικτών ROE θα είναι πιο εντυπωσιακό στην Ελλάδα, καθώς ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους αντιμετωπίζουν πιέσεις από τη μείωση των NPEs και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, η πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη από τις επενδύσεις που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», θα συμβάλει στην αντιστάθμισή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή