Το σχέδιο για δωρεάν νηπιαγωγεία στις ΗΠΑ

Το σχέδιο για δωρεάν νηπιαγωγεία στις ΗΠΑ

Το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με κονδύλια 1,75 τρισ. δολ. για ευρείες δημόσιες δαπάνες, που θα στηρίξουν την ανάκαμψη, εμπεριέχει μία καινοτόμο πρόβλεψη για να καταστεί σε όλη τη χώρα δωρεάν η καθολική προσχολική εκπαίδευση.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με κονδύλια 1,75 τρισ. δολ. για ευρείες δημόσιες δαπάνες, που θα στηρίξουν την ανάκαμψη, εμπεριέχει μία καινοτόμο πρόβλεψη για να καταστεί σε όλη τη χώρα δωρεάν η καθολική προσχολική εκπαίδευση. Και αυτό θα διευκολύνει τους γονείς γενικά και τις μητέρες ειδικότερα να εργαστούν εκτός οικίας. Υψηλόβαθμοι οικονομικοί σύμβουλοι στον Λευκό Οίκο έχουν υποστηρίξει ότι η επιστροφή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό συνιστά «κλειδί» της οικονομικής ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αφενός, και της ταχύτερης ανάπτυξης τα προσεχή έτη, αφετέρου. Το να υπολογίσει κανείς τον ακριβή αριθμό όσων γυναικών επανέλθουν στην παραγωγική διαδικασία εξ αφορμής της δωρεάν νηπιακής αγωγής σε εθελοντική βάση για παιδιά 3-4 ετών, είναι δύσκολο. Ωστόσο, από το παρελθόν αντλούνται ορισμένα συμπεράσματα. Το νηπιαγωγείο, ήτοι η προσχολική εκπαίδευση των παιδιών κάτω των 5 ετών, κατέλαβε μεγαλύτερο μέρος του συστήματος της δημόσιας εκπαίδευσης κατά το πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα. Εντούτοις, μόλις στη δεκαετία του 1980 έγινε δωρεάν ή άρχισε σε κάθε πολιτεία να επιδοτείται. Οι μητέρες αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών με μικρά παιδιά έως 5 ετών ήταν όσες επωφελήθηκαν τα μέγιστα, όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες.

Η κυβέρνηση θα δώσει 109 δισ. δολ. σε βάθος 6ετίας, με στόχο να βγουν στην αγορά εργασίας περισσότερες γυναίκες.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η δωρεάν προσχολική αγωγή θα προσφέρει κίνητρο στους γονείς με τα παιδιά στην αντίστοιχη ηλικία, οι οποίοι δεν εργάζονται τώρα, να ξεκινήσουν, επισημαίνει η Ελίζαμπεθ Κάσκιο, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ντάρτμουθ, η οποία μελέτησε τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας από την επέκταση των προγραμμάτων προσχολικής αγωγής. «Απλώς είναι θέμα διαβάθμισης των επιπτώσεων αυτών τελικά», προσέθεσε. Σχεδόν 4 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 3-4 ετών ενεγράφησαν στα αντίστοιχα ιδρύματα στις ΗΠΑ το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών της Εκπαίδευσης. Το σχέδιο δαπανών του 1,75 τρισ. δολαρίων ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Νοέμβριο και θα διοχετεύσει 109 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση των ολοήμερων νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα με ορίζοντα εξαετίας. Οι ερευνητές του ινστιτούτου Πεν Γουάρτον εκτιμούν πως η πρόβλεψη αυτή θα φέρει στο σύστημα 1,3 εκατομμύριο νήπια. Η ψήφος της Γερουσίας αναμένεται, όπως επισημαίνουν οι Δημοκρατικοί, μέχρι τα Χριστούγεννα. Παλαιότερα κατά την περίοδο από το 1950 έως το 1990, όταν οι αμερικανικές πολιτείες εγκαινίασαν τα δημόσια νηπιαγωγεία, σχεδόν οι 4 στις 10 μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών με παιδιά 5 ετών και όχι άλλα μικρότερα εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό μετά την εγγραφή τους στο σχολείο, παρατηρεί η κ. Κάσκιο. Οι δε παντρεμένες μητέρες και όσες είχαν παιδιά κάτω των 5 ετών δεν είχαν αξιοσημείωτη μεταβολή στην απασχόληση.

Το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση, στις πρωτίστως παραγωγικές ηλικίες από τα 25 έως τα 54 έτη, ενισχύθηκε από το 42% το 1960 στα επίπεδα ρεκόρ του 77,7% το 2000, αλλά έκτοτε έχει εμφανίσει μικρή κάμψη. Ορισμένες μητέρες επισημαίνουν ότι θα τις διευκόλυνε η δημόσια προσχολική αγωγή ώστε να επανέλθουν στην εργασία. Η Ελεν Ρέινολντς παραιτήθηκε από τη θέση της ως βοηθού οδοντιάτρου το καλοκαίρι του 2019 λίγο μετά τη γέννηση του γιου της. Μαζί με τον σύζυγό της σκέπτονται να τον εγγράψουν σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό του χρόνου, όταν κλείσει τα 3 του, αλλά αυτό κοστίζει 150-400 δολάρια εβδομαδιαίως, ήτοι όσο τα 2/3 του παλαιότερου μισθού της. Εάν διετίθετο δωρεάν και ολοήμερη προσχολική αγωγή, θα μπορούσε από το 2022 να εισέλθει και πάλι στην αγορά εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή