Τείχος προστασίας στην ελληνική οικονομία από την ΕΚΤ

Τείχος προστασίας στην ελληνική οικονομία από την ΕΚΤ

Μπορεί να αγοράσει ομόλογα 20 δισ., υπερκαλύπτοντας τις ελληνικές εκδόσεις

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριπλή θα είναι η στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την Ελλάδα, μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος PEPP τον Μάρτιο και παρά τη μη συμμετοχή της χώρας στο κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (APP). Θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ και να υπερκαλύψει έτσι την εκδοτική δραστηριότητα του ελληνικού Δημοσίου, στέλνοντας ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα στις αγορές.

Υπέρ και τα «γεράκια»

Αυτή η στήριξη θα έρθει μέσω της επέκτασης της περιόδου επανεπενδύσεων, της ευελιξίας που θα έχουν αυτές, αλλά και της πιθανότητας να ενεργοποιηθεί εκ νέου το PEPP εάν χρειαστεί. Είναι σημαντικό πως όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ήταν υπέρ αυτής της στήριξης για την Ελλάδα –ακόμη και τα «γεράκια»– και αυτό ήταν το αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς από όλα τα εμπλεκόμενα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος τους τελευταίους έξι μήνες.

«Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό σήμα για την Ελλάδα», τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας πως η χώρα «έχει ξεκάθαρα σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο, ειδικά στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και η πιστοληπτική της αξιολόγηση έχει βελτιωθεί σημαντικά». Η ΕΚΤ αναφέρθηκε ρητά στην Ελλάδα στην ανακοίνωση των αποφάσεων της συνεδρίασης και όπως εξήγησε η κ. Λαγκάρντ, αυτό έγινε γιατί δεν κατέχει ακόμη επενδυτική βαθμίδα.

Επέκταση χρονικού ορίζοντα επανεπενδύσεων και ευελιξίας που θα έχουν αυτές και δυνατότητα επανενεργοποίησης του PEPP.

Ετσι, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει τον χρονικό ορίζοντα επανεπένδυσης των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024, από το 2023 που ήταν πριν, κάτι που μεγαλώνει το παράθυρο στήριξης για την Ελλάδα.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι επανεπενδύσεις μπορεί να γίνουν με έμφαση προς τα ελληνικά ομόλογα, που σημαίνει ότι θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα ακόμη και με κεφάλαια από άλλα ομόλογα της Ευρωζώνης που λήγουν. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση νέου κατακερματισμού στις αγορές που σχετίζεται με την πανδημία, όπως τόνισε η ΕΚΤ, οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του PEPP μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστούν με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες. «Η ευελιξία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελλάδα επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας», όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά.

Η τρίτη οδός στήριξης είναι μέσω της δυνατότητας επανενεργοποίησης του PEPP. «Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για την αντιμετώπιση αρνητικών διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία», σημείωσε η ΕΚΤ. Αυτό θα έρθει έπειτα από απόφαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ενώ –όπως εξήγησε η Κρ. Λαγκάρντ– δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσό κεφαλαίων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πέραν των περίπου 100 δισ. ευρώ  που θα έχουν απομείνει στον φάκελο του PEPP όταν αυτό λήξει, μπορεί να προστεθούν και άλλα εάν χρειαστεί.

Η απειλή παρέμβασης

Οι αναλυτές είχαν επισημάνει πως το σημαντικό ήταν η ΕΚΤ να πείσει τους επενδυτές ότι στόχος της είναι να συνεχίσει να διατηρεί το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου υπό έλεγχο. Η ρητή αναφορά στην Ελλάδα στην ανακοίνωσή της αποτελεί συνεπώς ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα. Οπως σημείωσε στην «Κ» και ο Ντένις Σεν, επικεφαλής για την Ελλάδα του οίκου Scope Ratings, μια τέτοια υποστήριξη, το λεγόμενo «central-bank-put», ή η απειλή παρέμβασης, εμποδίζει την όποια πιθανή «επίθεση» στην Ελλάδα από τις αγορές.

Ειδήσεις

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή