Κεφάλαια 845 εκατ. δολ. απαιτούνται για τις Σκουριές

Κεφάλαια 845 εκατ. δολ. απαιτούνται για τις Σκουριές

Κεφάλαια ύψους 845 εκατ. δολαρίων θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση του μεταλλείου στις Σκουριές της Χαλικιδικής, σύμφωνα με τη μελέτη βιωσιμότητας του έργου που παρουσίασε χθες η Eldorado Gold.

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια ύψους 845 εκατ. δολαρίων θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση του μεταλλείου στις Σκουριές της Χαλικιδικής, σύμφωνα με τη μελέτη βιωσιμότητας του έργου που παρουσίασε χθες η Eldorado Gold. Το μεταλλείο Σκουριών, που αποτελεί συνδυασμό επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης, διαθέτει, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, εσωτερικό δείκτη απόδοσης (IRR) 19%, καθαρή παρούσα αξία 1,3 δισ. δολαρίων και ετήσια παραγωγή χρυσού και ισοδύναμων μετάλλων 312 χιλ. ουγγιών. Εχει διάρκεια ζωής 20 χρόνων, λειτουργικό κόστος 368 δολ. ανά ουγγιά, το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας είναι 57%, ενώ η κερδοφορία (EBITDA) τοποθετείται, κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, στα 347 εκατ. δολ., με τη μελέτη να στηρίζεται σε τιμή χρυσού 1.500 δολαρίων ανά ουγγιά. Το έργο εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη συνολική ετήσια παραγωγή του καναδικού ομίλου κατά 30%, σε περισσότερες από 650 χιλ. ουγγιές μέχρι το 2025.

Υπολογίζεται ότι οι κατασκευαστικές εργασίες του μεταλλείου Σκουριών, που βρίσκεται σε καθεστώς συντήρησης από το 2017, θα ξεκινήσουν στα μέσα του 2022 και θα ολοκληρωθούν σε δυόμισι χρόνια. Κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εξασφάλιση χρηματοδότησης για το έργο των Σκουριών, με την εταιρεία να «αξιολογεί όλες τις δυνατές επιλογές», όπως την είσοδο στρατηγικών επενδυτών ή τη χρηματοδότηση χρέους. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη αναλυτών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Georges Burns, η εταιρεία αξιολογεί τη δυνατότητα άντλησης χρηματοδότησης μέσω των τραπεζών αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η επένδυση στις Σκουριές, προτού τεθεί σε καθεστώς συντήρησης, είχε ολοκληρωθεί κατά 50%. Σύμφωνα με τη μελέτη βιωσιμότητας του έργου, κεφάλαια της τάξεως των 80 εκατ. δολαρίων θα κατευθυνθούν σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης προς την τοπική κοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή