Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν άλλο χρόνο

Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν άλλο χρόνο

Αποφάσισαν πως δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν να μάθουν για τη μετάλλαξη «Όμικρον»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πολλά ακόμη τα οποία δεν γνωρίζουν σχετικά με τη μετάλλαξη «Ομικρον» οι επιστήμονες, αλλά οι κεντρικές τράπεζες αποφάσισαν πως δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν να μάθουν ενόψει ανοδικής πορείας του πληθωρισμού.

Τρεις από τις πιο ισχυρές κεντρικές τράπεζες του κόσμου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσα σε χρονική απόσταση 24 ωρών η μία από την άλλη αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποφασιστικά βήματα, παραμερίζοντας την οικονομική αβεβαιότητα που προκαλεί η μετάλλαξη.

Η μεν Τράπεζα της Αγγλίας έκανε μία απροσδόκητη αύξηση επιτοκίων πρώτη φορά σε τρία και πλέον χρόνια, ώστε να ανασχέσει τον πληθωρισμό, ο οποίος εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ δεκαετίας. Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι θα διακόψει τις αγορές τίτλων υπό το πλαίσιο του επείγοντος προγράμματος της πανδημίας τον Μάρτιο του 2022, ενώ την προηγούμενη ημέρα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προέβλεψε τρεις αυξήσεις επιτοκίων εντός του προσεχούς έτους, προσθέτοντας ότι θα επισπεύσει την απόσυρση του δικού της προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Πέραν, όμως, της δεδομένης μετάλλαξης, οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών έχουν εξαντλήσει τους λόγους που τους υπαγορεύουν να διατηρήσουν τον επείγοντα χαρακτήρα των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, διαρκούσης της πανδημίας.

Παρά την εμφάνιση της «Ομικρον», η επιτάχυνση του πληθωρισμού ανάγκασε Fed, ΒοΕ και ΕΚΤ σε αποφασιστικές κινήσεις.

Και όντως, τα προηγούμενα δύο χρόνια αυτά απέδωσαν, αλλά ταυτόχρονα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ σχεδόν 40ετίας, στην Ευρωζώνη ανήλθε στα υψηλότερα των τελευταίων 24 ετών και στη Βρετανία οι αυξήσεις τιμών υπερβαίνουν συνεχώς τις προσδοκίες.

Ο Άντριου Μπέιλι, διοικητής της Τραπέζης της Αγγλίας, επισήμανε ότι τα στελέχη της διαπίστωσαν πράγματα, που μεσοπρόθεσμα ενδέχεται να ενισχύσουν τον πληθωρισμό, «εξ ου και έπρεπε να δράσουμε». Προσέθεσε ακόμη ότι, «αν και δεν γνωρίζουμε πολλά για τη μετάλλαξη, αντιλαμβανόμαστε πως μπορεί να επιβραδύνει την οικονομία, όπως ήδη φαίνεται στις εορταστικές ακυρώσεις, αλλά και να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις».

Εν τω μεταξύ, ήδη οι αυξήσεις στις τιμές φέτος εξακολουθούν, διότι τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και οι ελλείψεις αγαθών έχουν εκτινάξει τους ναύλους και το κόστος παραγωγής. Αναλόγως της σοβαρότητας της μετάλλαξης και των αντιδράσεων των κρατών, αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει κλείσιμο εργοστασίων, συνεχιζόμενη αναστάτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα και παραμονή των εργαζομένων κατ’ οίκον, παράταση των ελλείψεων αγαθών και προσωπικού και περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμού.

Την ίδια στιγμή, οι κεντρικές τράπεζες εκτιμούν πως ο τωρινός αντίκτυπος θα αποδειχθεί ηπιότερος από τον αντίστοιχο στα προηγούμενα κύματα του κορωνοϊού.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή