Ο πληθωρισμός διαιρεί την ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός διαιρεί την ΕΚΤ

Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα οι αξιωματούχοι της επιδίωξαν να αναγνωριστούν με μεγαλύτερη έμφαση οι κίνδυνοι οι οποίοι απορρέουν από τον πληθωρισμό.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα οι αξιωματούχοι της επιδίωξαν να αναγνωριστούν με μεγαλύτερη έμφαση οι κίνδυνοι οι οποίοι απορρέουν από τον πληθωρισμό. Ωστόσο βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις ενστάσεις του πρώτου οικονομολόγου της τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, γεγονός που προκάλεσε έναν ασυνήθιστα ζωηρό διάλογο, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters. Oι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Fed, έχουν παραδεχθεί ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να αποβεί περισσότερο επίμονος και ανυποχώρητος από όσο αρχικά αναμενόταν, αλλά η ΕΚΤ έχει προσκολληθεί στο αφήγημά της ότι η άνοδος των τιμών θα εξασθενήσει από μόνη της κάτω από τα επίπεδα του στόχου της στα τέλη του νέου έτους. Στο πλαίσιο αυτής της ζωηρής και έντονης συζήτησης, όπως περιγράφηκε, σημαντικός αριθμός στελεχών της ΕΚΤ έθεσε υπό αμφισβήτηση την ποιότητα των προβλέψεών της, αντιπαραβάλλοντας τα δικά τους στοιχεία και τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος ο δείκτης να καταλήξει υψηλότερος από τις προσδοκίες στα τέλη του 2022.

Ενισχύονται οι αντιδράσεις μελών του Δ.Σ. στην επίσημη θέση που επιμένει να χαρακτηρίζει παροδική την αύξηση του πληθωρισμού.

«Επειτα από μια σχοινοτενή συζήτηση φθάσαμε να συμφωνήσουμε σε “περιορισμένους κινδύνους ανόδου”, αλλά ακόμα και αυτό δεν καταγράφηκε στην ανακοίνωση», αναφέρουν πηγές του Reuters. Το πλησιέστερο που ελέχθη ήταν από την πρόεδρο της ΕKT, Κριστίν Λαγκάρντ, όταν είπε ότι «πιθανώς να υπάρχει ένας κίνδυνος ανόδου», απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση. Ακόμα κι όταν η πρόεδρος της ΕKT επιδίωξε να επέλθει συναίνεση, τέσσερα στελέχη εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο πακέτο μέτρων, τα οποία έτειναν σε αναδίπλωση της πολιτικής στήριξης, ενώ την παρέτειναν κιόλας. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, ο ομόλογός του του Λουξεμβούργου, Γαστόν Ράινες, και της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, καταψήφισαν τα μέτρα, ενώ ο επικεφαλής της τράπεζας του Βελγίου, Πιερ Βουνς, που δεν είχε δικαίωμα ψήφου, διατύπωσε τις ενστάσεις του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης του πληθωρισμού στις χώρες της Ευρωζώνης σημείωσε εκτίναξη στο 4,9% τον μήνα Νοέμβριο, δηλαδή έφθασε σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, ενώ είναι υπερδιπλάσιος του επίσημου στόχου της ΕΚΤ για 2%. Ενδεχομένως να κινηθεί πλησίον του 2% τους προσεχείς μήνες, αλλά η τράπεζα προβλέπει πως θα επιστρέψει στο 1,9% έως το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Τέλος, έγκυρες πηγές ανέφεραν πως ορισμένοι αξιωματούχοι έθεσαν εν αμφιβόλω την ποιότητα των εκτιμήσεων της ΕΚΤ, οι οποίες επί σειρά ετών υπόκεινται σε μεγάλες αναθεωρήσεις. Επίσης υπογράμμισαν ότι τα χρησιμοποιούμενα από τους ερευνητές μοντέλα δεν επαρκούν για να αξιολογήσουν το μοναδικό στα χρονικά σοκ της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή