Mείωση επιτοκίων από Λαϊκή Τράπεζα Κίνας

Mείωση επιτοκίων από Λαϊκή Τράπεζα Κίνας

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αποφάσισε χθες να περικόψει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού πρώτη φορά μέσα σε διάστημα 20 μηνών, αποσκοπώντας να αναθερμάνει την ανάπτυξη της βραδυπορούσας οικονομίας.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αποφάσισε χθες να περικόψει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού πρώτη φορά μέσα σε διάστημα 20 μηνών, αποσκοπώντας να αναθερμάνει την ανάπτυξη της βραδυπορούσας οικονομίας. Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί, όπως τονίζει σε σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, ότι η τράπεζα, γνωστή και ως Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, εξακολουθεί να ανησυχεί για τις δυσμενείς επιπτώσεις της επιβράδυνσης αυτής στην υπερδανεισμένη αγορά ακινήτων της χώρας. Συγκεκριμένα, μειώθηκε το μονοετές βασικό επιτόκιο κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,80% από το 3,85%, ενώ το πενταετές διατηρήθηκε στα επίπεδα του 4,65%, με τη χθεσινή κίνηση να είναι η πρώτη του είδους από πέρυσι τον Απρίλιο.

Τα περισσότερα νέα και υφιστάμενα δάνεια στην Κίνα βασίζονται στο μονοετές επιτόκιο, ενώ εκείνα με διάρκεια πέντε ετών συνδέονται κυρίως με τα στεγαστικά. «Η περικοπή του επιτοκίου ουσιαστικά ενισχύει και την άποψή μας ότι οι κινεζικές αρχές είναι ολοένα και πιο ανοιχτές στην προοπτική των περικοπών του κόστους δανεισμού αντιμέτωπες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα», υπογραμμίζει ο Σινγκ Ζαοπένγκ, πρώτος αναλυτής στρατηγικής αγορών της Κίνας στην ΑΝΖ. Ωστόσο, όπως προσέθεσε, «η απόφαση να παραμείνει αμετάβλητο το πενταετούς διάρκειας επιτόκιο χορηγήσεων φανερώνει πως το Πεκίνο δεν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ως εργαλείο τόνωσης της οικονομίας τον κλάδο ακινήτων». Αλλωστε, τον τελευταίο καιρό ο συγκεκριμένος έχει δεχθεί δραστικό χτύπημα, με εταιρείες-κολοσσούς που είτε με κάποιον τρόπο χρεοκόπησαν είτε βρίσκονται στα πρόθυρα. Ορισμένοι αναλυτές τονίζουν ότι η απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας να αναθεωρήσει προς τα κάτω δύο φορές φέτος τις προδιαγραφές αποθεματικών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τούς έδωσε το περιθώριο να ελαττώσουν το κόστος δανεισμού τους. Εκτιμάται, σύμφωνα με υπολογισμούς της επενδυτικής τραπέζης Goldman Sachs, ότι αυτό τους εξοικονόμησε έως και 28 δισ. γουάν ή 4,39 δισ. δολάρια.

Η κεντρική τράπεζα περιόρισε το κόστος δανεισμού παρά τις ανησυχίες για την αγορά ακινήτων.

Κι ενώ η κίνηση της περικοπής του επιτοκίου δεν εξέπληξε κανέναν, ταυτόχρονα προέβαλε εμφατικά την αποκλίνουσα πορεία των Αρχών της Κίνας από τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες είτε αύξησαν τα επιτόκιά τους είτε ετοιμάζονται να το πράξουν. Υπάρχουν αναλυτές, οι οποίοι αναμένουν το Πεκίνο να προχωρήσει σε έτι περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού, επειδή επιδιώκει να ανακόψει την εξασθένηση της οικονομίας. Και ίσως υπάρχει ένα παράδοξο στο θέμα αυτό, διότι στους ηγετικούς κύκλους εκφράζονται διαφορετικές απόψεις ως προς την επιλογή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, πάντως, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για τις λιανικές πωλήσεις και την αύξηση των επενδύσεων, αποτυπώνουν μια επιβράδυνση στην οικονομία, όταν παράλληλα η εκστρατεία των ρυθμιστικών αρχών για τον έλεγχο των τεχνολογικών κολοσσών κλονίζει το αίσθημα των επενδυτών. Τέλος, αρνητικό αντίκτυπο στο γενικότερο κλίμα θα έχει και το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων, ούτως ώστε να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή