Ισχυρές οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρές οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Με δραστικές απώλειες εγκαινίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την εβδομάδα των Χριστουγέννων.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δραστικές απώλειες εγκαινίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την εβδομάδα των Χριστουγέννων. Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε τη χειρότερή του συνεδρίαση σε διάστημα δύο εβδομάδων σε συνθήκες μαζικών πωλήσεων, κλείνοντας με -1,38%. Οι παράγοντες των αγορών προβληματίζονται με τον αντίκτυπο που δυνητικά θα επιφέρουν οι νέοι και αυστηρότεροι περιορισμοί για την ανάσχεση της μετάλλαξης «Ομικρον» στην παγκόσμια οικονομία. Καθοδικά κινούνταν αργά χθες πριν από το κλείσιμο και οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, διότι οι επενδυτές ανησυχούν για το μέλλον της οικονομικής ατζέντας του προέδρου Τζο Μπάιντεν και τις επιπτώσεις της μετάλλαξης στις μετοχές. Ο Dow Jones είχε πτώση 1,72% και 1,67% ο S&P 500, ο οποίος όδευε προς τη μεγαλύτερη τριήμερη πτώση του από τον Μάιο, ενώ τον τόνο έδιναν οι απώλειες στις τιμές των μετοχών στον κλάδο των πρώτων υλών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Το ευρώ εμφάνισε άνοδο 0,4% ως προς το δολάριο, στο 1,1281 δολ. Το αργό Νέας Υόρκης είχε δραστικότατη κάμψη της τάξεως του 5,1%, στα 67,22 δολάρια το βαρέλι, διότι η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού ενδεχομένως να πλήξει τη ζήτηση για «μαύρο χρυσό».

Προβληματισμός για τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν οι νέοι περιορισμοί για την ανάσχεση της μετάλλαξης «Ο».

Ειδικότερα, στη Γηραιά Ηπειρο τον τόνο στην καθοδική πορεία έδωσαν οι τιμές των μετοχών των πετρελαϊκών ομίλων, των εξορυκτικών και εκείνων στον κλάδο του αυτοκινήτου. Ο δε κλαδικός δείκτης των μετοχών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα ταξίδια και στον τουρισμό υποχώρησε κατά 1%, αλλά διατηρήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα από τα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά. Ορισμένοι συναλλασσόμενοι εκτιμούν ότι η θετική δημοσιότητα περί των εμβολίων συνέβαλε στο να μειωθούν οι ζημίες του κλάδου. Η φαρμακευτική Moderna ανακοίνωσε ότι, βάσει εργαστηριακών ερευνών, η τρίτη δόση του δικού της εμβολίου φαίνεται να δρα προστατευτικά έναντι της ταχέως εξαπλούμενης μετάλλαξης «Ομικρον». Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,99%, με -1,88% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,82% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -1,63% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,83% ο IBEX στη Μαδρίτη. Στη Βρετανία, τέλος, ενδέχεται να επιβληθούν νέοι περιορισμοί μετά τα Χριστούγεννα, όπως ανακοίνωσαν χθες τα ΜΜΕ, την Κυριακή η Ολλανδία έθεσε σε εφαρμογή τον τέταρτο εγκλεισμό, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν κάποια μέτρα εντός των εορτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή