Ανέκαμψαν τα διεθνή χρηματιστήρια

Ανέκαμψαν τα διεθνή χρηματιστήρια

Hμέρα ανάκαμψης αποδείχθηκε η χθεσινή για τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hμέρα ανάκαμψης αποδείχθηκε η χθεσινή για τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία ανέκτησαν το χαμένο έδαφος με τις μαζικές απώλειες της Δευτέρας. Κινητήριος μοχλός της ανοδικής πορείας απέβησαν οι μετοχές των εταιρειών που έχουν δραστηριότητες στους κλάδους των πρώτων υλών και των ταξιδίων και του τουρισμού, οι οποίες αντιστάθμισαν τις ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις στην οικονομία από την εξάπλωση της μετάλλαξης «Ομικρον» του κορωνοϊού. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη της τάξεως του 1,42%, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των εξορύξεων, του πετρελαίου και των ταξιδίων. Θετικά λειτούργησε η ενίσχυση των τιμών του χαλκού και του αργού στην αγορά εμπορευμάτων. Το αργό Νέας Υόρκης, ειδικότερα, εμφάνισε άνοδο της τάξεως του 3,6% στα 71,08 δολάρια το βαρέλι. Το ευρώ έναντι του δολαρίου δεν είχε αξιοσημείωτη μεταβολή και διαμορφώθηκε στο 1,1270 δολάριο.

«Ο Αγιος Βασίλης είχε γίνει αόρατος στις προχθεσινές συναλλαγές των μαζικών πωλήσεων, οπότε χθες οι άνθρωποι έσπευσαν να κάνουν αγορές με τις τιμές των μετοχών χαμηλά πλέον», επισημαίνει ο αναλυτής αγορών της AJ Bell Ντάνι Χιούζον. «Ωστόσο, οι επενδυτές τελούν σε τέτοια αναταραχή και νευρικότητα όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, οπότε και η παραμικρή είδηση τους παρακινεί». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο STOXX 600 σημείωσε τη χθεσινή άνοδο ύστερα από κάμψη σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, ενώ και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού κυριαρχούσε ίδιο κλίμα ευφορίας, με τον τόνο να δίνει ο κλάδος της ενέργειας. Η διάθεση των επενδυτών για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων με στοιχείο ρίσκου αναζωπυρώθηκε και αργά χθες πριν από το κλείσιμο οι Dow Jones S&P 500 σημείωναν άνοδο 1,63% και 1,66% αντιστοίχως.

Κέρδη 1,42% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης STOXX 600.

Οι νέοι περιορισμοί εξαιτίας της μεταδοτικής μετάλλαξης «Ομικρον» εξακολουθούν να επηρεάζουν δυσμενώς τους επενδυτές στη Γηραιά Ηπειρο, ενώ η αστάθεια μπορεί να επιδεινωθεί λόγω έλλειψης ρευστότητας ενόψει Χριστουγέννων. Νέα στοιχεία για τη Γερμανία δείχνουν ότι η διάθεση των καταναλωτών στη χώρα αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω στις αρχές του 2022, ενώ το πρώτο 15νθήμερο τρέχοντος στη Βρετανία η αύξηση λιανικών πωλήσεων καταβυθίστηκε. Τέλος, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 1,38%, με 1,36% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με 1,38% ο CAC 40 στο Παρίσι, στο Μιλάνο με 1,82% ο FTSE MIB και με 1,76% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT