Μαγνήτης οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων για τα golden boys των Google, Meta και Amazon

Μαγνήτης οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων για τα golden boys των Google, Meta και Amazon

Στελέχη και μηχανολόγοι εγκαταλείπουν τις καλοπληρωμένες θέσεις τους στους τεχνολογικούς κολοσσούς

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ ημερών η Σάντι Κάρτερ άφησε τη θέση της ως αντιπροέδρου της υπολογιστικής νέφους στην Amazon και ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού της στο LinkedIn ότι εντάσσεται στο δυναμικό μιας εταιρείας τεχνολογίας κρυπτονομισμάτων. Συμπεριέλαβε στην ανακοίνωσή της και μια ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία αναφέρονται οι κενές θέσεις της συγκεκριμένης εταιρείας. Μέσα σε δύο ημέρες περισσότερα από 350 άτομα, πολλά εκ των οποίων από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Ιντερνετ, εξέφρασαν ενδιαφέρον για τις κενές θέσεις στην εταιρεία, την Unstoppable Domains. «Είναι η τέλεια καταιγίδα», τονίζει η κ. Κάρτερ, η οποία διαπιστώνει πως «είναι απίστευτη η κεκτημένη ταχύτητα σε αυτόν τον συγκεκριμένο χώρο».

Η κ. Κάρτερ αποτελεί τμήμα ενός κύματος στελεχών και μηχανολόγων που εγκαταλείπουν τις καλοπληρωμένες θέσεις τους στους τεχνολογικούς κολοσσούς Google, Amazon, Apple και διάφορους άλλους, ορισμένοι εκ των οποίων πληρώνουν εκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες αμοιβές, για να κυνηγήσουν αυτό που θεωρούν μοναδική ευκαιρία από αυτές που συμβαίνουν στη ζωή μιας γενιάς. Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η βιομηχανία των κρυπτογραφημένων αξιών, υποστηρίζουν, στις οποίες ανήκουν το bitcoin και οτιδήποτε άλλο βασίζεται στην τεχνολογία του blockchain. Ετσι, τον περασμένο μήνα ο Τζακ Ντόρσεϊ παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Twitter για να ασχοληθεί περισσότερο με τα κρυπτονομίσματα στην άλλη εταιρεία του, τη Square, την οποία με μια συμβολική κίνηση μετονόμασε σε Block. Ο Ντέβιντ Μάρκους, επικεφαλής της μονάδας κρυπτονομισμάτων στη Meta, πρώην Facebook, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη θέση του στο τέλος του έτους για να ακολουθήσει τον «επιχειρηματικό του γενετικό κώδικα», δηλαδή να ασχοληθεί με το σχέδιό του στα κρυπτονομίσματα, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν τα σχέδιά του.

Περισσότερα από 28 δισ. δολ. έχουν διοχετευθεί φέτος στην παγκόσμια βιομηχανία κρυπτογραφημένων αξιών.

Η Silicon Valley τώρα βρίθει περιπτώσεων ανθρώπων που επιδίδονται στις εκ πρώτης όψεως όχι και πολύ αξιόπιστες επενδύσεις όπως αυτή ενός κρυπτονομίσματος, που έχει ως λογότυπο την εικόνα ενός σκύλου και τη θεωρούν ευκαιρία για να πλουτίσουν. Το bitcoin έχει εκτοξευθεί φέτος κατά 60%, ενώ η αξία του ether έχει υπερπενταπλασιαστεί από την αρχή του έτους. Πέραν, όμως, της μανίας για κερδοσκοπία, μια αυξανόμενη μερίδα των καλύτερων και ευφυέστερων στελεχών του κλάδου τεχνολογίας βλέπει ότι επέρχεται μεγάλη μεταβολή από αυτές που συμβαίνουν μια φορά ύστερα από πολλές δεκαετίες και ανταμείβουν γενναία όποιον είχε διαβλέψει τους τεκτονικούς κραδασμούς πριν από τον υπόλοιπο κόσμο.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους επενδυτές που μέσα στο έτος έχουν διοχετεύσει περισσότερα από 28 δισ. δολάρια στην παγκόσμια βιομηχανία κρυπτογραφημένων αξιών και της τεχνολογίας blockchain, ποσό τετραπλάσιο από το αντίστοιχο του 2020, σύμφωνα με την εταιρεία καταγραφής ιδιωτικών επενδύσεων PitchBook. Οπως αναφέρει ο Σριντάρ Ραμασουάμι, διευθύνων σύμβουλος της νεοφυούς εταιρείας αναζήτησης Neeva και πρώην στέλεχος της Google, «υπάρχει μια τεράστια μαγνητική δύναμη που προέρχεται από τις κρυπτογραφημένες αξίες». Ο ίδιος τονίζει πως «μοιάζει κάπως με αυτό που συνέβαινε τη δεκαετία του 1990 και τη γέννηση του Ιντερνετ, είναι τόσο καινούργιο, τόσο χαοτικό και τόσο γεμάτο ευκαιρίες». Οι επικριτές αυτής της σκοτεινής επένδυσης εκτιμούν πως οι κρυπτογραφημένες αξίες ενδέχεται να μη διαφέρουν σε τίποτε από άλλες προηγούμενες «φούσκες» κερδοσκοπίας, όπως ήταν τα στεγαστικά δάνεια χαμηλής εξασφάλισης ή ακόμη και η «φούσκα» της τουλίπας τον 17ο αιώνα. Επισημαίνουν πως σε μεγάλο βαθμό η μανία αυτή οφείλεται στην επιθυμία για γρήγορο και εύκολο πλουτισμό μέσω ενός περιουσιακού στοιχείου που συχνά φαίνεται να βασίζεται σε τίποτε περισσότερο από μια φάρσα στο Ιντερνετ. Ωστόσο οι διαρκώς αυξανόμενες στρατιές των φανατικών οπαδών αυτών των αξιών μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, δημιουργώντας ένα πιο αποκεντρωμένο Ιντερνετ που δεν θα ελέγχεται από έναν μικρό αριθμό εταιρειών. Οι δυνατότητες αυτές υπήρχαν από τη στιγμή που εμφανίστηκε το bitcoin το 2009, αλλά μόλις φέτος φαίνεται πως οι επενδύσεις στον ευρύτερο κλάδο αρχίζουν να διεισδύουν στον χώρο των κοινώς αποδεκτών επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή