Κούβα: Βαθιά ύφεση λόγω πανδημίας, με τριψήφια ποσοστά «τρέχει» ο πληθωρισμός

Κούβα: Βαθιά ύφεση λόγω πανδημίας, με τριψήφια ποσοστά «τρέχει» ο πληθωρισμός

Εχοντας γνωρίσει μια βαθύτατη ύφεση εξαιτίας της πανδημίας που εξαφάνισε τον τουρισμό, η Κούβα αντιμετωπίζει τώρα έναν ιλιγγιώδη πληθωρισμό και η κυβέρνηση θέτει στόχο πρωτίστως την ανάσχεσή του.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας γνωρίσει μια βαθύτατη ύφεση εξαιτίας της πανδημίας που εξαφάνισε τον τουρισμό, η Κούβα αντιμετωπίζει τώρα έναν ιλιγγιώδη πληθωρισμό και η κυβέρνηση θέτει στόχο πρωτίστως την ανάσχεσή του. Στην ετήσια σύνοδο της Εθνοσυνέλευσης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Αλεχάντρο Χιλ, τόνισε πως η οικονομία της χώρας ανακάμπτει και ζητούμενο τώρα είναι να αντιμετωπισθεί η εκτόξευση των τιμών.

Στη διάρκεια του 2020 το ΑΕΠ της Κούβας μειώθηκε κατά 10,9% καθώς η πανδημία συνδυάστηκε με τις κυρώσεις που είχε επαναφέρει κατά της Αβάνας η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ επιδεινώνοντας την ήδη δυσάρεστη κατάσταση στη χώρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 70%, αλλά το ποσοστό αυτό αμφισβητείται, με ανεξάρτητους οικονομολόγους να το υπολογίζουν τουλάχιστον ως τριψήφιο. Σχετική δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων φέρει τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό να συγκλίνουν σε ένα τριψήφιο ποσοστό κυμαινόμενο από το 100% έως και το ιλιγγιώδες 500%, που πλησιάζει τα εφιαλτικά ποσοστά της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Πάβελ Βιντάλ, που στο παρελθόν έχει διατελέσει στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Κούβας, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα παρωχημένο μοντέλο για τον υπολογισμό του δείκτη τιμών καταναλωτή, με αποτέλεσμα να μην αναδεικνύονται οι εξελίξεις στον διευρυνόμενο ιδιωτικό τομέα και στις άτυπες αγορές. Ο ίδιος τονίζει πως η κυβέρνηση υποτιμά τον πραγματικό πληθωρισμό, που «σίγουρα κινείται ανοδικά με τριψήφια ποσοστά», και υιοθετεί την άποψη που κυκλοφορεί στην αγορά της Αβάνας πως στην πραγματικότητα οι τιμές των βασικών ειδών έχουν τετραπλασιαστεί ή και οκταπλασιαστεί σε πολλές περιπτώσεις. Μιλώντας σε δημοσιογράφους του Reuters, ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος που πουλάει χάμπουργκερ στο κέντρο της Αβάνας, ο οποίος προτίμησε την ανωνυμία, υπογράμμισε πως η εκτόξευση του κόστους των βασικών πρώτων υλών που χρησιμοποιεί έχει καταστήσει πανάκριβα τα προϊόντα του. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο ίδιος, «η τιμή ενός μπέργκερ με χοιρινό κρέας ανερχόταν πέρυσι στα 25 πέσος, αλλά φέτος το ίδιο προϊόν κοστίζει 85 πέσος».

Οι τιμές των βασικών ειδών έχουν τετραπλασιαστεί ή και οκταπλασιαστεί σε πολλές περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά την ισοτιμία του κουβανικού πέσο, έχει υποχωρήσει σημαντικά, με το δολάριο να ανέρχεται επισήμως στα 75 πέσος στη μαύρη  αγορά, είναι εν ολίγοις υπερτριπλάσια της επίσημης ισοτιμίας του νομίσματος που υπερβαίνει τα 24 πέσος ανά δολάριο. Η κατάρρευση του κουβανικού νομίσματος είναι συνεπακόλουθη της απόφασης που έλαβε προ μηνών η κυβέρνηση της Αβάνας να καταργήσει το σύστημα διπλής ισοτιμίας του νομίσματος που προέβλεπε μια ισοτιμία ένα προς ένα προς το δολάριο και μια άλλη πολύ ασθενέστερη για τη χρήση στην εγχώρια αγορά.

Απαντώντας σε αιτήματα για αυξήσεις μισθών, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τόνισε πως κάτι τέτοιο θα τροφοδοτούσε τον φαύλο κύκλο του πληθωρισμού και προσέθεσε πως η Κούβα δεν θα μπορεί να εισάγει φθηνά προϊόντα για να ξεφύγει από την κρίση, καθώς δεν διαθέτει σκληρό νόμισμα για να το κάνει. Ετσι η Αβάνα έχει ρίξει το βάρος στις μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες ευελπιστεί ότι θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και θα αυξήσει την εγχώρια κατανάλωση. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά συγκαταλέγονται η αναγνώριση μεγαλύτερης αυτονομίας στις κρατικές επιχειρήσεις και η παραχώρηση νόμιμου καθεστώτος σε μικρού και μεσαίου μεγέθους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κουβανικών Αρχών μπορούν να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των τιμών στην εγχώρια αγορά και να αμβλύνουν τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι Κουβανοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή