ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκαζπρόμ: Αβάσιμες οι κατηγορίες για ανεπαρκείς εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ

Γκαζπρόμ:  Αβάσιμες οι κατηγορίες για ανεπαρκείς εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ

Οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας και της «Γκαζπρόμ» ότι προμηθεύει ανεπαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου είναι απαράδεκτες και αβάσιμες και οι ευρωπαϊκές χώρες δημιουργούν μόνες τους προβλήματα στον εαυτό τους, υποστήριξε ο επίσημος εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας Σεργκέι Κουπριάνοφ.

«Όλες αυτές οι κατηγορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι απλούστατα απάτη και ψέμα», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-1». 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της «Γκαζπρόμ», το ρωσικό μονοπώλιο είναι έτοιμο να προμηθεύσει επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου στο πλαίσιο των υφιστάμενων μακροπρόθεσμων συμβολαίων και όπως επεσήμανε η τιμή του αερίου στα συμβόλαια αυτά είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις χρηματιστηριακές τιμές σποτ.

«Όλα τα προβλήματα στη Δυτική Ευρώπη τα δημιουργούν μόνοι τους στον εαυτό τους και δεν χρειάζεται να κατηγορούν την Γκαζπρόμ γι’ αυτό, καλύτερα να κοιταχτούν στον καθρέφτη», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι «ορισμένοι πελάτες της Γκαζπρόμ από τη Γαλλία και τη Γερμανία έχουν ήδη επιλέξει τα ετήσια συμβόλαια.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι η Γκαζπρόμ συνεχίζει να μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας, παρά την λήξη του συμβολαίου για το 2021. 

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάντρ Βούτσιτς με κεντρικό θέμα τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, οι οποίες συζητώνται μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και εταιρειών των δύο χωρών.

Ο κ. Βούτσιτς είχε δηλώσει ότι προτίθεται να ζητήσει αύξηση των ποσοτήτων αερίου που προμηθεύει η «Γκαζπρόμ» στη Σερβία. 

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr