Η μετάλλαξη «Όμικρον» θα μειώσει τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών

Η μετάλλαξη «Όμικρον» θα μειώσει τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών

Ο συνδυασμός πανδημίας και πληθωρισμού και τα υψηλότερα επιτόκια δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για το 2022.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση των εταιρικών κερδών στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2022, ύστερα από ένα εκτυφλωτικό 2021. Η κλιμάκωση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την ταχύτατα μεταδιδόμενη μετάλλαξη «Ομικρον» επιτείνουν την αβεβαιότητα των επενδυτών, οι οποίοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν το γεγονός πως οι μετοχές τελούν υπό διαπραγμάτευση σε επίπεδα-ρεκόρ. Ο δείκτης S&P 500, ειδικότερα, οδεύει σε άνοδο 24% το τρέχον έτος, ενώ η αναλογία του μεταξύ τιμών μετοχών προς κέρδη υπερβαίνει κατά πολύ τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, επαναφέροντας στο προσκήνιο ανησυχίες για το ότι ίσως πλέον τα χρηματιστήρια έχουν εξαντλήσει τα όριά τους. Τα κέρδη των εταιρειών στον προαναφερθέντα δείκτη εκτιμάται πως μέσα στο 2022 θα αυξηθούν σχεδόν 8%, αφότου το τρέχον έτος εκτινάχθηκαν κατά 50% – και αυτό σχετίζεται με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και την ανάκαμψή τους έπειτα από τα πρώτα στάδια της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων IBES της Refinitiv.

Η κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων της Γουόλ Στριτ για το 2022 έχει ελάχιστα τροποποιηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν απολέσει μέρος των κερδών τους λόγω της υπερμεταδοτικότητας της τελευταίας μετάλλαξης. «Τείνουμε σε ένα περιβάλλον όπου μπορεί να μετατοπισθούμε από την πολλαπλή αύξηση κερδών στην πολλαπλή συμπίεσή τους», επισημαίνει ο Ρόμπερτ Φιπς, διευθυντής της Per Stirling Capital Management στο Οστιν του Τέξας, αναφερόμενος στην άνοδο των κερδών μιας εταιρείας, την οποία όμως δεν ακολουθεί ανάλογα και η τιμή της μετοχής της, αφήνοντας τους επενδυτές με μικρά έσοδα. Βασικός παράγοντας, ο οποίος λειτουργεί ευνοϊκά υπέρ των αποτιμήσεων των μετοχών, είναι τα χαμηλότατα επιτόκια και αυτό πρόκειται να αλλάξει πλέον, διότι η Fed υιοθετεί ολοένα και πιο σκληρή στάση ως προς τη νομισματική πολιτική της σε συνθήκες όξυνσης του πληθωρισμού.

Η αύξηση των επιτοκίων μεταφράζεται σε αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, όταν η κατάσταση αυτή μπορεί να συμπιέσει και τους πολλαπλασιαστές κερδών, ειδικά για τον κλάδο της τεχνολογίας. Η ανελαστική αγορά εργασίας και η ενδυνάμωση της οικονομίας παρακίνησαν τη Fed να ανακοινώσει τη λήξη των αγορών τίτλων λόγω πανδημίας τον Μάρτιο. Και αυτό θα ανοίξει την πόρτα για τρεις αυξήσεις επιτοκίων έως τα τέλη του 2022. Οι αξιωματούχοι της τράπεζας προβλέπουν πληθωρισμό στο 2,6% το νέο έτος εν συγκρίσει με το 2,2% του Σεπτεμβρίου. Εξάλλου, οι επιχειρήσεις ακόμα αγωνίζονται για να διαχειριστούν τα προβλήματα της προμηθευτικής αλυσίδας λόγω πανδημίας. Οπως παρατηρούν αναλυτές, «υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να εξελιχθούν άσχημα» και αναμένουν κάμψη σχεδόν 10% στην αγορά έως το καλοκαίρι του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή