Πιο πολλές γυναίκες σε Δ.Σ. γερμανικών εταιρειών

Πιο πολλές γυναίκες σε Δ.Σ. γερμανικών εταιρειών

Ολα δείχνουν ότι οι πιέσεις φέρνουν αποτέλεσμα. Μετά την ψήφιση του δεύτερου νόμου περί επιτελικών στελεχών (FüpoG) στη Γερμανία τον Αύγουστο, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των γυναικών που συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα δείχνουν ότι οι πιέσεις φέρνουν αποτέλεσμα. Μετά την ψήφιση του δεύτερου νόμου περί επιτελικών στελεχών (FüpoG) στη Γερμανία τον Αύγουστο, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των γυναικών που συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων. Ο νόμος επιβάλλει την ενισχυμένη εκπροσώπηση γυναικών σε εισηγμένες επιχειρήσεις με περισσότερους από 2.000 εργαζομένους, που έχουν περισσότερα από τρία άτομα στο διοικητικό συμβούλιο και στις οποίες ισχύει ίση εκπροσώπηση εργοδοτών και εργαζομένων στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Αυτές οι επιχειρήσεις λοιπόν θα πρέπει να λαμβάνουν πρόνοια, ώστε να συμμετέχει στο Δ.Σ. τουλάχιστον μία γυναίκα. Στην πράξη, η συγκεκριμένα ρήτρα αφορά 66 μεγάλες επιχειρήσεις. Η μη συμμόρφωση απαιτεί μια τεκμηριωμένη αιτιολόγηση για την απουσία γυναικών από το Δ.Σ., ειδάλλως υπάρχει πρόστιμο, εξ ου και οι γερμανικοί όμιλοι υποχρεώνονται να αλλάξουν τακτική. H αυτοκινητοβιομηχανία Porsche, η οποία μέχρι σήμερα είχε αποκλειστικά άνδρες στο Δ.Σ., επέτρεψε το περασμένο καλοκαίρι για πρώτη φορά σε μία γυναίκα να ανέλθει στα ανώτερα επίπεδα της ιεραρχίας. Πρόκειται για την Μπάρμπαρα Φρένκελ, αρμόδια πλέον για τις προμήθειες υλικών και πρώτων υλών.

Μετά την ψήφιση του δεύτερου νόμου περί επιτελικών στελεχών καταγράφεται μικρή αύξηση.

Επίσημα στοιχεία υπάρχουν μόνο για τις επιχειρήσεις που απαρτίζουν τον χρηματιστηριακό δείκτη DAX 40. Τον Σεπτέμβριο, όταν ο DAX διευρύνθηκε και πλέον περιλαμβάνει 40 και όχι 30 επιχειρήσεις, το ποσοστό των γυναικών-μελών σε Δ.Σ. διαμορφωνόταν στο 17,4%. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ιδρύματος Ολμπράιτ, που προωθεί τη συμμετοχή των γυναικών σε επιτελικές θέσεις, το ποσοστό έχει αυξηθεί ελαφρά στο 18% μέσα σε λίγους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι 44 γυναίκες ήδη συμμετέχουν στα Δ.Σ. μεγάλων επιχειρήσεων. Αλλες τρεις έχουν οριστεί, αλλά ακόμη δεν ανέλαβαν καθήκοντα και δεν καταγράφονται στην επίσημη στατιστική. Σπάνια, προς το παρόν, περίπτωση αποτελούν επιχειρήσεις όπως η Airbus, η Daimler και η Allianz που διαθέτουν (ή θα διαθέτουν σύντομα) όχι μία, αλλά τρεις γυναίκες στο διοικητικό συμβούλιο. «Οι νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν φέρει αποτέλεσμα», συμπεραίνει η Ανια Σενγκ, καθηγήτρια Οικονομικών στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Εσεν (FOM), και αντιπρόεδρος της πρωτοβουλίας «Γυναίκες σε επιτελικές θέσεις» (Fidar). Ωστόσο, ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά. Οι μισές από τις νέες εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης δεν έχουν ούτε μία γυναίκα στο διοικητικό τους συμβούλιο. Ως δικαιολογία ορισμένες προβάλλουν την έλλειψη «κατάλληλων υποψηφίων». Μία πραγματική δυσκολία είναι βέβαια ότι, από τη στιγμή που δεν προωθούνται γυναίκες για να φτάσουν στην αμέσως κατώτερη βαθμίδα από το Δ.Σ., προφανώς δεν θα υπάρχουν γυναίκες για την κορυφή της ιεραρχίας.

Η κατάσταση αυτή σίγουρα θα αλλάξει. Η Ανια Σενγκ επισημαίνει ότι το 50% των μελών των διοικητικών συμβουλίων είναι απόφοιτοι σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων. Σε αυτές τις σχολές φοιτούν σήμερα πάρα πολλές γυναίκες. Αρα στο μέλλον οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν τόσο εύκολα να προβάλουν την αιτιολογία της έλλειψης υποψηφίων. Επιπλέον, οι γυναίκες που φτάνουν στην κορυφή της ιεραρχίας μπορεί να είναι πολύ λίγες, αλλά, όταν τα καταφέρνουν, αμείβονται καλύτερα από τους άνδρες σε αντίστοιχες θέσεις. Πώς εξηγείται λοιπόν αυτή η νέα εξέλιξη; «Είναι απλώς ζήτημα προσφοράς και ζήτησης», εκτιμά η Βίμπκε Ανκερσεν, διευθύντρια του Ιδρύματος Ολμπράιτ. «Θέλοντας να ανταποκριθούν στις πιέσεις που υφίστανται δημοσίως, οι επιχειρήσεις πρέπει να αναζητήσουν εδώ και τώρα τις κατάλληλες υποψηφίους με υψηλή επαγγελματική κατάρτιση, η οποία βεβαίως πρέπει να αμείβεται αναλόγως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή