ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα λουκέτα σε υποκαταστήματα βάζουν οι τράπεζες στη Βρετανία

Σε επιπλέον μείωση του δικτύου τους προχωρούν Lloyds και TBS

Νέα λουκέτα σε υποκαταστήματα βάζουν οι τράπεζες στη Βρετανία

Σχεδόν τα μισά υποκαταστήματα τραπεζών  στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή 4.735, έχουν κλείσει από το 2015 και μετά ή πρόκειται να παύσουν να λειτουργούν, ενώ η συγκεκριμένη τάση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Guardian. Λόγου χάριν, ο τραπεζικός όμιλος Lloyds είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο πως προτίθεται να κλείσει 41 καταστήματα σε Αγγλία και Ουαλλία, ενώ λίγο αργότερα μια άλλη βρετανική τράπεζα, η TBS, δήλωσε ότι θα διακόψει τη λειτουργία στο ένα τέταρτο του δικτύου της, δηλαδή σε 70 υποκαταστήματά της. Τα στοιχεία για το κλείσιμο των 4.735 υποκαταστημάτων αναφέρονται από την οργάνωση καταναλωτών «Which?».

Από το 2015 έχουν κλείσει ή πρόκειται να παύσουν να λειτουργούν 4.735 τραπεζικά υποκαταστήματα.

Η κατάσταση αυτή ουσιαστικά έχει θέσει σε κίνδυνο πολλούς ευάλωτους πελάτες, οι οποίοι ενδεχομένως να μην έχουν πλέον πρόσβαση στις αντίστοιχες υπηρεσίες τις παρεχόμενες από τα κατά τόπους υποκαταστήματα. Οπως φανερώνει η ανάλυση των δεδομένων από την οργάνωση καταναλωτών «Which?» για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΡΑ, το κλείσιμο ή η επικείμενη διακοπή λειτουργίας των προαναφερθέντων υποκαταστημάτων ισοδυναμεί με το 48% του συνολικού δικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον Ιανουάριο του 2015. Πολλά από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν περιορίσει το εύρος των δικτύων τους τα τελευταία χρόνια. Ισχυρίζονται, θέλοντας να αιτιολογήσουν τις κινήσεις τους, ότι πλέον οι πελάτες τους στρέφουν την πλάτη στις παραδοσιακές υπηρεσίες που παρέχονται από το ταμείο και επιλέγουν την ψηφιακή τραπεζική εξυπηρέτηση και τη χρήση των έξυπνων κινητών τους τηλεφώνων. Αλλες τράπεζες επισημαίνουν ότι η ίδια η πανδημία του κορωνοϊού έχει επισπεύσει τη μετακίνηση προς την ψηφιακή εξυπηρέτηση για τους πελάτες τους, ενώ τους τελευταίους μήνες πλήθυναν και οι ανακοινώσεις για το ότι περαιτέρω υποκαταστήματα κλείνουν.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Guardian, τον μήνα Οκτώβριο ο όμιλος Lloyds ανέφερε πως επίκειται η διακοπή λειτουργίας 41 καταστημάτων της Lloyds Bank και επτά της Halifax από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2022, ενώ μέσα στον τρέχοντα χρόνο είχαν κλείσει ήδη 100 μονάδες. Πέρασαν λίγες εβδομάδες και ο βρετανικός τραπεζικός όμιλος TSB έκανε λόγο για 70 υποκαταστήματα που «κατεβάζουν ρολά». Εκ μέρους της οργάνωσης «Which?», η Τζένι Ρος, συντάκτρια του περιοδικού για τη διαχείριση των οικονομικών των καταναλωτών, τόνισε ότι «εάν παρακολουθήσουμε το ένα κύμα μετά το άλλο στο κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων, διαπιστώνουμε ότι πολλοί άνθρωποι που εξαρτώνται από αυτά για βασικές υπηρεσίες –και ειδικά οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και οι ηλικιωμένοι– κινδυνεύουν να αφεθούν στην τύχη τους». Οπως προσέθεσε, έγιναν προτάσεις για να διασφαλιστεί το μέλλον του ρευστού και είναι πολλά υποσχόμενες, «αν κι εμείς θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς, να δούμε εάν αποτρέπουν στο να βρεθούν οι κοινότητες να χάνουν την πρόσβαση στα κανονικά χρήματα και τις τραπεζικές υπηρεσίες». Τέλος, αναφέρεται ότι, αν και η πανδημία επιτάχυνε τη μετάβαση στις ανέπαφες συναλλαγές, το 2020 στη Βρετανία σχεδόν 1,2 εκατ. άνθρωποι εξακολουθούσαν να εξαρτώνται στην καθημερινότητά τους από νομίσματα και χαρτονομίσματα.